Wat een week ... CD

RIVERSIDE - Love, Fear and the Time Machine (2015)

Verrassende wending  ...

... leidt tot een topwerk. Want dat is het nieuwe album van de Polen van Riverside zonder enige twijfel. De wending wordt veroorzaakt doordat Mariusz Duda en zijn kompanen deze keer met de voet op de rem zijn gaan staan. Met een voor Riverside begrippen rustig en ingetogen album als resultaat waarop meer ruimte is gegeven aan symfonische passages en folkelementen. Men komt daardoor wat meer in de richting van Duda's project Lunatic Soul.De hoes mag er overigens ook zijn! 
Het album opent uitstekend met 'Lost (Why Should I Be Frightened by a Hat?)' met prachtige gitaarstrepen van Piotr Grudzinski, de omfloerste zang van Duda en smaakvol geïntegreerde folkelementen. 'Under the Pillow', '#Addicted' en 'Caterpillar and the Barbed Wire' zijn eveneens favorieten, vooral vanwege de sterke melodielijnen en de combinatie van subtiele en uitbundige passages. 
Een stijlbreuk is wellicht een te groot woord maar Riverside klinkt op 'Love, Fear and the Time Machine' beduidend anders en wat mij betreft kwalitatief sterker. Even vasthouden deze richting s.v.p. Harry de Vries (wat een week 36)