Wat een week ... CD

SOFT MACHINE - Volume One & Two (1968/1969)

De geautoriseerde ...

... biografie van Marcus O'Dair over Robert Wyatt, getiteld 'Different Every Time', doet uiteraard ook grijpen naar de discografie van Wyatt bij Soft Machine en naar zijn solowerken. Het is een aanrader om parallel aan de vertelllijn de muziek te horen.
Na Soft Machine '4' vertrok Wyatt noodgewongen omdat zijn kompanen zijn zang niet meer pruimden. Maar met de eerste twee albums zette Wyatt de toon voor en gaf richting aan, samen met Pink Floyd, de progressieve psychedelische muziek. Iconische werkstukken waarbij ik 'Volume Two' nog beter vind dan de eersteling.

De biografie is ook al van hoge kwaliteit. Het geeft een intrigerend beeld van het persoonlijke en muzikale leven van Wyatt, zijn politieke ideeën en het toont ook aan dat zijn dramatische val uit een raam (in 1973), waardoor hij niet meer kon drummen, ook zijn nut heeft gehad. Kopen dat boek en mocht nog niet alles van Wyatt in de kast staan dan is dit een goede gelegenheid om zijn catalogus te completeren. Zijn muziek is namelijk over de gehele linie van uitstekende tot briljante kwaliteit.
Harry de Vries (wat een week 28)