Wat een week ... CD

THEO  - The Game of Orouboros (2015)

Een piekervaring …

... geeft beluistering van dit album van het project 'Theo' van toetsenist Jim Alfredson Vandaar het bijbehorende extra predikaat bij deze WeekCD. Een regelrechte progrockknaller zoeft de huiskamer en de gehoorgangen in. Het concept heeft als actueel thema - nog steeds - hoe mensen reageren op macht. En dat is hier machtig verbeeld.
Alfredson is vooral actief in de jazzscene als Hammond organist maar heeft veel affiniteit met de progrock van de jaren '70. Invloeden van Genesis, Pink Floyd en ELP zijn dan ook nooit ver weg. Wat het bijzonder maakt is de geweldige produktie maar vooral het 'Steely Dan-sausje' dat er overheen gegoten is. Zo ervaar ik dat althans. Indachtig dat voorbeeld heeft men dan ook drie jaar aan dit werk gesleuteld.
De openende titeltrack en het daaropvolgende 'The Blood That Floats My Throne' zijn boeiend van begin tot eind, met veel dynamiek en afwisseling, met sterke melodielijnen en meesterlijk spel van naast Alfredson, Gary Davenport (bass), Kevin DePree (drums) en Jake Reichart (guitars). Dat zet zich in alle relatief lange tracks, zes in totaal, door.
Mag ik in 2015 nog meer van dit soort verrassingen krijgen?! Van dit soort kwaliteit krijg ik nooit genoeg! Harry de Vries (wat een week 06)