Wat een week ... CD

TRAFFIC - Low Spark of High Heeled Boys (1971)


Een reünie zal er ...


... nooit meer komen want Jim Capaldi en Chris Wood zijn er helaas niet meer en dat kan Steve Winwood, ondanks zijn kwaliteiten, niet compen- seren. We zullen het dus moeten doen met de grotendeels geremasterde catalogus en dat blijft een feest.
In de beginperiode maakte Traffic typische Engelse rock met een psychedelisch sausje. Het progressieve maar zeker ook het psychede- lische element werd echter begin jaren 70 steeds belangrijker, niet in de laatste plaats door de invloed van drugs. Sommige composities, vooral de langere stukken, kwamen grotendeels tot stand door improvisatie en dan wil een geestverruimend middel weleens helpen.
De titeltrack van 'The Low Spark of High Heeled Boys' is zo'n lange, uitgesponnen track. Gezegend met een briljant pianothema waar omheen wordt geïmproviseerd, ontstaat een compositie die zijn weerga niet kent en waarin de hele band, maar vooral Winwood op keyboards en Wood op woodwinds, al inspelend op elkaar grote hoogten bereikt. De foutjes heeft men terecht laten zitten, dat bewaakt de oorspronkelijkheid, en de mannen hoor je kreunen en schreeuwen alsof ze zichzelf verbazen over wat er zich gaandeweg in de studio ontwikkelt. Topwerk. Waar blijft nu eindelijk eens de remaster van 'When the Eagle Flies' (1974), ook al zo'n meesterwerk? Harry  de Vries (wat een week 28)