Wat een week ... CD

IBRAHIM MAALOUF - Illusions (2014)

Een welkome openbaring ...

... het optreden afgelopen zaterdag van de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf tijdens North Sea Jazz. De zaal stond op z'n kop en terecht: wat een power, wat een band, wat een intrigerende en spannende composities. De aanschaf van 'Illusions' in de nachtelijke Ahoy was dan ook onvermijdelijk.
Maalouf en zijn band maken een fusion van jazz, jazz-rock en world music waarin Arabische invloeden logischerwijze opduiken. Temeer daar hij, zijn vader was de uitvinder, een trompet bespeelt met een extra ventiel. Dit stelt hem in staat om kwarttonen te spelen die in de Arabische muziek vaak voorkomen. Verder hoor ik in de cross-over referenties aan Zappa ten tijde van 'Waka Jawaka'.
Maalouf wordt ondersteund door een geweldige Frans-Belgische band die live en in de studio van leer trekt. De aanstekelijke thema's van 'Illusions', 'Conspiracy Generation', 'Unfaithful' en 'True Sorry', vooral gespeeld door de blazerssectie en de solo-trompet van Maalouf, blijven door het hoofd zweven.
Zowel album als live-optreden waren een welkome openbaring na de uitschakeling van het Nederlands Elftal en het dramatische nieuwste album van Yes. Het maakte alles weer goed. Op naar de rest van zijn catalogus. Harry de Vries (wat een week 27)