Wat een week ... CD

THE AVENGERS - On a Mission (2012
)


Ik dacht even ...

... dat ik een album van Bill Bruford of UK had opgezet want Beledo, de uitstekende gitarist en componist van de jazzrockformatie The Avengers, klinkt als Allan Holdsworth. Zoek de verschillen maar je zult er niet veel vinden. Is dat erg? Welnee, bovendien bevat deze band zoveel aanvullende kwaliteiten dat ik met een gerust hart durf te spreken van een hoogstaand en heerlijk album.
Naast Beledo maakt Adam Holzman (keyboards) deel uit van de formatie. Ooit 'musical director' van Miles Davis en bekend van zijn lidmaatschap van The Steven Wilson Band. De ervaren ritmesectie met Lincoln Goines (bass) en Kim Plainfield (drums) maakt het kwartet compleet.
De acht tracks laten naast genoemde invloeden ook de latere Soft Machine doorklinken. Alles is van een hoog artistiek en technisch niveau met als hoogtepunten het titelnummer en het door Marcus Miller gecomponeerde 'Portia', een prachtnummer, afkomstig van het album 'Tutu' van Miles Davis. Een aangename verrassing dit 'On a Mission' van The Avengers, dat de komende tijd nog vaak de laser zal sieren. Harry de Vries (wat een week 27)