Judy Dyble - Talking with Strangers (2013)

Label: Gonzo Media Group 
Bandsite: www.judydyble.com
Running Time: 54:52
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Een illustere naam uit het verleden, Judy Dyble. Zangeres in het pré Sandy Denny tijdperk op het debuutalbum van Fairport Convention, lid van Trader Horne, samenwerkend met Robert Fripp, Ian McDonald en de gebroeders Giles eind jaren '60 en met Lol Coxhill. Na die artistieke successen brak een ander leven aan van kinderen opvoeden, samen met Simon Stable (ooit actief bij Ten Years After), en werken buiten de muziekbranche. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds enige jaren is Dyble weer terug aan het front. En hoe!
Dyble zocht en vond samenwerking met de ons welbekende Tim Bowness en met Alistair Murphy, zowel in het componeren als in de uitvoering van 'Talking with Strangers'. Murphy en Bowness schreven mee aan zes van de negen songs, zijn actief in alle tracks en het geheel ademt ook de sfeer van
No Man. Bovendien heeft Dyble haar vroegere relaties weer aangehaald, hetgeen resulteert in participatie van o.a. Robert Fripp, Ian McDonald en Pat Mastelotto.
Judy Dyble heeft nog steeds die mooie stem die zo uitstekend geschikt is voor de folkmuziek die zij vroeger maakte, en die goed past bij de zang van en samenzang met Bowness. Hoewel deze folkinvloeden op dit album ook nog volop aanwezig zijn, zijn er overduidelijk progressieve elementen terug te vinden. De invloed van Bowness laat zich hier gelden. Zoals in de prachtige opener 'Neverknowing' en het sterke, inderdaad wat jazzy aandoende 'Jazzbirds'. Vooral 'Grey October Day' bevalt mij zeer en dat zou, met een lichte modificatie, zo op een album van No Man kunnen staan.

Het absolute hoogtepunt vormt de ruim 19 minuten van 'Harpsong', het meest progressieve nummer van 'Talking with Strangers', waarin Fripp zich volledig uitleeft op gitaar en soundscapes en Ian McDonald prachtige partijen neerzet op zowel sax als dwarsfluit. Er gebeurt veel zowel qua structuur en opbouw van de track als qua instrumentatie, er is dynamiek en afwisseling en het blijft spannend van begin tot eind. 'Harpsong' moet het leven van Dyble uitbeelden en, haar biografie lezend, kan ik mij daar wel iets bij voorstellen.
Het album is nu heruitgebracht door Gonzo en dat is de oorzaak van twee bonustracks, 'Waiting' en 'Sparkling', die niet onder doen voor de rest. Een minpuntje, de Greg Lake/Pete Sinfield cover 'C'est la Vie' had voor mij niet gehoeven als volleerd coverhater en klinkt mij net iets te zoet.
Sinds het hier besproken en in prachtig art-work gestoken album heeft Judy Dyble al vaker met Bowness samengewerkt, o.a. resulterend in de EP 'Grey October Day' uit 2011, en met Alistair Murphy. Een vruchtbare samenwerking die, zo maakt 'Talking with Strangers' duidelijk, smaakt naar veel meer.

Harry 'JoJo' de Vries (03-2013)

Personnel:
Judy Dyble - vocals, autoharp

Tim Bowness - vocals and additional vocals, electric guitar
Alistair Murphy - keyboards, acoustic guitar, 12-string guitar, Dynatron
Laurie A'Court - tenor sax, alto sax
Mark Fletcher - electric guitar, bass
John Gillies - acoustic guitar
Robert Fripp - guitar, soundscapes

Rachel Hall - violin
Jacquie McShee, Julianne Regan, Celia Humphris - additional voices
Sanchia Pattinson - oboe
Simon Nicol - acoustic guitar
Ian McDonald - lead alto sax, flute, alto flute, ukulele
Pat Mastelotto - drums, percussion
Paul Robinson - electric guitar
 
Discography:
Enchanted Garden (2004)
Spindle (2006)
The Whorl Judy Dyble (2006)
Fragile (2011, EP)

Starcrazy (2011)
Grey October Day (with Tim Bowness, 2011, EP)

Talking with Strangers (2009/2013)