Wat een week ... CD

MEHRAN - Subterranea (2012
)


Enigszins ondefinieerbaar ...


... is de muziek die de uit Iran afkomstige maar inmiddels Amerikaanse gitarist Mehran maakt met zijn kwartet. Oosterse invloeden, Iberische invloeden, jazz-rock akkoorden, ambient, psychedelisch, progressief noem maar op. Het hokje is dus moeilijk te duiden maar de promo-informatie stelt "Pink Floyd under the spell of Flamenco guitar". Het prachtig openende titelnummer is van die omschrijving een perfect voorbeeld.
'Subterranea' vertelt instrumentaal het verhaal van het ideale, ondergrondse land waarin een weldadige organische, transcedente samenleving bestaat. Utopia dus. De muziek weet dit goed te verbeelden, al is nooit duidelijk of die verbeelding ontstaat door de muziek of door het bijgeleverde verhaal. Feit is dat het heerlijk wegdromen is met sterke composities, met de prachtige keys en klanktapijten van Carl Kennedy en het smaakvolle basspel van Krushanu Joseph. Maar het sublieme gitaarspel van Mehran springt met name in het oor.
Rust nodig in het geweld van onze snelle, hectische, mediagekke, i-Pad en i-Phone gedomineerde, sociaal-autistische maatschappij? Mehran brengt bezinning via een mooi en progressief muzikaal landschap dat 'Subterranea' heet. Harry de Vries (wat een week 03)