Yagull - Films (2012)

Label: Zoze Music/distributed by Moonjune Records
Bandsite: www.yagull.com
Running Time: 55:01
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Yagull is de naam waaronder componist en multi-instrumentalist maar vooral gitarist Sasha Markovic zich presenteert. Hij wordt verder op 'Films' aangevuld met gasten op dwarsfluit, cello, saxofoon en drums.
Dit album is a-typisch voor de avant-gardistische jazz-rock en fusion die Moonjune doorgaans uitbrengt of distribueert. 'Films' bestaat namelijk uit vijftien impressionistische, instrumentale 'miniatuurtjes' die inderdaad niet zouden misstaan als filmmuziek. Hoewel de legendarische John Zorn veel meer diepgang geeft aan zijn filmmuziek, doen de tracks van Markovic mij daar toch af en toe aan denken. Het promovel spreekt overigens van "a very next generation of Post-rock chamber music". En daar kan ik mij, mede gezien de bezetting, ook wel in vinden.
'Films' opent prachtig met het intense 'Dark' waarin het cellospel van Sonia Choi domineert en de melodie bepaalt en de akoestische gitaar van Markovic daar omheen soleert. Een uitermate visualiserende track die gelukkig aan het einde van het album nog een keer terugkomt.
'Los Pajaros' laat dan ineens een veel opgewekter emotie horen en is een folky getinte track met een tokkelende Markovic en de hoofdlijn spelende dwarsfluit van Lori Reddy. 'East' kent een gelijke opbouw maar dan voert de sax van Eylon Tushiner de boventoon in de melodielijn. Per saldo geldt deze hoge kwaliteit voor alle stukken op  'Films'. Heerlijke muziek voor de late avond en op momenten dat enige contemplatie over het leven of, iets minder zwaar over de sneeuw die momenteel voor het huis ligt, gevraagd wordt.
De tracklist bevat twee verrassende covers namelijk 'White Room' van Cream en 'Sabbath Bloody Sabbath' van, jawel, Black Sabbath. Dat zijn toch geen composities die je verwacht in het kader van kamermuziek. Toch slaagt Markovic er goed in om hun ikonische en harde format te herstructureren naar een bravere uitvoering.

Jammer is dat zijn akoestische gitaren zeer direct zijn opgenomen waardoor de snaren aftastende piepende vingers soms, zoals in 'Summerdreamer', hinderlijk de boventoon voeren en afleiden van waar het werkelijk om draait in de compositie.
De hoes suggereert eveneens een 'still' uit een film.Toch is dat niet aan de orde. De muziek van Markovic en consorten verdient echter wel een film al zou dat de omgekeerde weg zijn. Meestal is de film er eerst. Het zal de luisteraar echter geen enkele moeite kosten zijn eigen verhaallijn te bedenken bij deze beeldende muziek.  Harry 'JoJo' de Vries (01-2013)

Personnel:
Sasha Markovic - guitars, bass, percussion, voice, keys
Lori Reddy - flute
Sonia Choi - cello

Eylon Tushiner - sax
Josh Margolis - drums, keyboards

Discography:
Films (2012)