Wat een week ... CD

FRANK ZAPPA - Joe's Garage Acts 1/2/3 ('79/2012
)


Na een bijzondere ...

... polemiek deze week met een verongelijkte artiest die een iets mindere recensie niet kan waarderen, jammer dan, had ik grote behoefte aan muziek waarbij de kwaliteit zo hoog is dat er geen discussie over mogelijk is. Frank Zappa dus. In dit geval met 'Joe's Garage Acts 1, 2 & 3', de heruitgave van dit jaar.

Zappa, een genie, in ieder geval een onafhankelijk denker, (d)wars van conventies zowel maatschappelijk als muzikaal, vernieuwend met veel invloed op anderen, een geweldig componist, zoals men inmiddels ook in de moderne klassieke muziek erkend, een streng maar rechtvaardig bandleider en bovenal een unieke gitarist met een eigen stijl en een geheel eigen geluid. Kortom een persoonlijkheid die zo node gemist wordt, zeker in de hedendaagse muziekscene waarin na-aperij, een gebrek aan progressie en zeker een tekort aan maatschappijkritiek de boventoon voeren.
Joe's Garage', ik zie mij de LP's nog kopen, op de fiets, snel naar huis, op de draaitafel en de teksen meelezend want het is een soort hoorspel door de 'Central Scrutinizer', aan elkaar gepraat en door de geweldige band (o.a. Cuccurullo, Colaiuta, Willis, Barrow, Mars, Walley) verbeeldt. Met bijvoorbeeld het briljante 'Catholic Girls', het hilarische 'Why Does It Hurt When I Pee?' en de lange stukken 'Packard Goose', mijn favoriet 'Watermelon in an Easter Hay' met een van Zappa's mooiste gitaarsolo's en het volledig ontsporende 'Green Rosetta'.
Een meesterwerk dit album, niet Zappa's eerste overigens. Ik eindig met een tekstflard uit 'Packard Goose':

 
Informatie is not Knowledge
Knowledge is not Wisdom
Wisdom is not Truth
Beauty is not Love
Love is not Music
Music is THE BEST
 
Harry de Vries (wat een week 43)