The Fusion Syndicate - TFS (2012)

Label: Purple Pyramid Records
Bandsite: www.billysherwood.com

Running Time: 52:54
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo's)


Billy Sherwood, de multi-intrumentalitst die ooit bij Yes speelde, houdt zich tegenwoordig ledig met projecten in de progressieve rock zoals The Prog Collective en het tribute aan Supertramp 'Songs of the Century' waarbij hij grote namen weet te strikken. Zijn nieuwste project heet 'The Fusion Syndicate' met daarop zeven door hemzelf gecomponeerde tracks van gemiddeld een minuut of zeven.

The Fusion Syndicate is ook al een vergaarbak aan grote namen. Teveel om op te noemen want het zijn er welgeteld dertig. Zo is Billy Cobham van de partij, Mel Collins, Gavin Harrison, Jordan Rudess, Steve Morse, Rick Wakeman, Larry Coryell, David Sancious, Chester Thompson, Derek Sherinian. Steve Hillage en John Etheridge, Chad Wackerman enz enz. Ja, dan verwacht je wel wat.
Een groep van deze omvang en met deze namen krijg je natuurlijk nooit bij elkaar in een studio. Dit album is dan ook grotendeels tot stand gekomen via de digitale weg waarbij de partijen zijn toegestuurd aan Sherwood en die heeft er een geheel van proberen te maken. Knip- en plakwerk dus en dat is te horen. Het is zielloze muziek, die op een groot aantal momenten niet bekt, het loopt niet, het klopt niet. De synergie ontbreekt tussen de partijen en de muzikanten, ook al omdat de grote compositorische lijn ontbreekt. Opener 'Random Acts of Science' is daarvan een treffend voorbeeld waarbij ik het woord 'random' zou willen onderstrepen want het klinkt volledig willekeurig. Sherwood wilde bovendien, zoals op het begeleidende promovel valt te lezen, graag een fusionalbum maken. Van fusie is echter nauwelijk sprake want het is een ratjetoe aan stijlen waarbij uiteindelijk met veel pijn en moeite de term 'jazz-rock' nog het meest blijft hangen.

De beste muziek ontstaat naar mijn stellige mening vanuit de interactie tussen muzikanten, die inhaken op wat een ander speelt, geïnspireerd raken door een solo of een creatief idee van een collega. Perendipiteit, dus het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders, in dit kader toevallige muzikale ontdekkingen, krijgen op die wijze een kans. Zo ontstond bijvoorbeeld 'Echoes' van Floyd. Op die manier wordt het geheel meer dan de som der delen en klinkt het eindresultaat uiteindelijk nog beter dan men vooraf had gehoopt. Deze synergie en creativiteit vormt zich nu eenmaal niet op afstand en via de digitale weg. Je moet elkaar ruiken, voelen, de emotie en het zweet moeten aan de studiowand hangen. Al deze zaken waren afwezig toen Sherwood bezig was achter zijn computer met het op rationele wijze maken van zijn fusion puzzel.
The Fusion Syndicate is een album waaraan ik, mocht ik zo'n bekendheid zijn in de prog- en jazzwereld, mijn naam niet graag zou verbinden. Het is namelijk een absoluut overbodig werkstuk met matige, emotieloze composities waarbij de uitvoering los zand is. Harry 'JoJo' de Vries (11-2012)

Personnel:
e.g.
Billy Sherwood
Billy Cobham
Mel Collins
Gavin Harrison
Jordan Rudess
Steve Morse
Rick Wakeman
Larry Corryell
David Sancious
Chester Thompson
Derek Sherinian
Steve Hillage
John Etheridge
Chad Wackerman

Discography:
The Fusion Syndicate (2012)