Wat een week ... CD

BRAND X - Moroccan Roll (1977
)


Tijd voor remasters ...

... van de acht studioalbums van jazz-rockers Brand X want we moeten het nog steeds doen met de uitgaven waarop aan de voorkant, de autonomie van de hoesontwerper schaamteloos aantastend, dat zwarte streepje is gedrukt met 'compact price'. Hoogst irritant. Bovendien gaan de mannen weer op tournee dus ook dat is een goed moment voor heruitgaven.
'Moroccan Roll' is en blijft een favoriet met het lange en uit twee delen bestaande 'Why Should I Lend You Mine ... Maybe I'll Lend You Mine After All', geschreven door drummer Phil Collins, waarin erupties prachtig worden afgewisseld met laid-back passages en de opbouw spannend blijft. Of het agressieve 'Hate Zone' van stergitarist John Goodsall, de liveklassieker 'Malaga Virgen' van bassist Percy Jones en niet te vergeten de muzikale aanklacht 'Disco Suicide' van toetsenist Robin Lumley. Het percussiegeluid van Morris Pert, enkele jaren terug overleden, vult de composities verder in en is onlosmakelijk verbonden met het Brand X-geluid.

Phil Collins zei in een interview dat hij de vroege muziek die hij maakte met zowel Genesis als Brand X als jeugdige onbezonnenheid beschouwt. Wat een gelul en bovendien bevuilen van het eigen nest. Nee, dan de commercieel succesvolle maar inhoudelijk zwakke bagger die hij later over de wereld uitstrooide. In ieder geval zou hij zich voor het in een ikonische hoes gestoken 'Morroccan Roll' geenszins hoeven schamen. De jazz-rock van Brand X staat nog steeds als een huis. Harry de Vries (wat een week 42)