Curved Air - Live Atmosphere (2012)

Label: Curved Air Records
Bandsite: www.curvedair.com

Running Time: 57:54 + 18:27
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo's)


Het bloed kruipt
waar het niet gaan kan, dat is het beeld dat de laatste jaren regelmatig wordt bevestigd als oudgedienden beslissen om weer op toernee te gaan of een album op te nemen. De band Curved Air nam in 2008 eenzelfde beslissing. Na eerdere mislukte pogingen is er een samenstelling die de naam Curved Air terecht draagt namelijk met de vroegere zangeres Sonja Kristina en oudgediende en mede-oprichter Florian Pilkington-Miksa op drums.
Curved Air heeft niet alleen als band een legendarische naam maar ook om vroegere leden als Darryl Way, ooit een van de eerste violisten in het populaire genre, toetsenist Francis Monkman en natuurlijk Kristina zelf, hangt een wat mystiek sfeertje. Monkman en Way, die het in 2008 nog wel even probeerde, doen echter helaas niet meer mee.
Vaak leiden dit soort comebackpogingen tot mislukkingen. Het klinkt niet meer zoals vroeger, er zit sleet op de stemmen, de creatieve bron blijkt opgedroogd of het is slechts ingegeven door commerciële redenen. Deze liveregistratie van Curved Air kan ik artistiek en technisch gezien gerust als geslaagd bestempelen. De stem en uitstraling van Kristina mag er nog steeds zijn, met dat rafeltje en dat donkere timbre. En de band, met o.a. de sterke gitarist Kit Morgan (ex-Jethro Tull) en violist Paul Sax, staat zijn mannetje en weet de dertien tracks die typische Curved Air-sound mee te geven. Een sound die uit een interessante mix van progrock, folk en klassiek bestaat.
Het album opent heerlijk, na een kort sferisch intro op keyboards, met het prachtige 'Marie-Antoinette', ooit uitgebracht op 'Phantasmagoria' in 1972, en hier nog steeds indrukwekkend gezongen door Kristina. De tracklist biedt een mooie staalkaart aan wat de band in de jaren 70 presteerde. Zoals 'Easy' met dat heerlijke thema en een imponerende gitaarsolo van Morgan. Of 'Screw' waarin violist Sax een hoofdrol speelt. 'Melinda' laat typische jaren 60/70 folk horen, ingetogen en met emotievolle zang van Kristina. 'Back Street Luv', ook al een klassieker en waarschijnlijk het bekendst, is Curved Air in optima forma, zoals ook 'It Happened Today' staat als een huis.
Overigens is ook nog een DVD bijgevoegd met live-opnames en tourindrukken. Deze DVD bevestigt het eerdere positieve oordeel en is beeld- en geluidstechnisch prima.
Dit verrassend goede live-album laat horen dat de Curved Air sound na zoveel jaren weer terug te halen is. De karakteristieke stem van Kristina en de  kwaliteit van de bandleden staan daar garant voor.  Harry 'JoJo' de Vries (10-2012)

Personnel:
Sonja Kristina – lead vocals
Florian Pilkington-Miksa - drums
Chris Harris - bass, backing vocals
Kit Morgan - guitar
Robert Norton - keyboards
Paul Sax - violin


Discography:

Airconditioning (1970)
Second Album (1971)
Phantasmagoria (1972)
Air Cut (1973)
Curved Air Live (1975)
Midnight Wire (1975)
Airborne (1976)
Lovechild,Recorded 1973 (1990)

Live At The BBC (1995)
Alive, 1990 (2000)
Reborn (2008)

Retrospective (2010)
Live Atmosphere (2012)