Wat een week ... CD

GALAHAD  - Battle Scars (2012)

Tijdje uit beeld geweest ...


... de Engelse band Galahad sinds het prima album 'Following Ghosts' uit 1998. Althans bij mij. De werkstukken komen slechts sporadisch uit de kast. Onterecht, dat bewijst het nieuwe album 'Battle Scars'. De band had tijdens de opnames met een tragische gebeurtenis te kampen. Neil Pepper, bassist en toetsenist, kwam te overlijden. Uiteraard is het album aan hem opgedragen en gelukkig speelt hij integraal mee.
Het promovel vermeldt "Battle Scars contains a myriad of styles from rock and prog through techno, ambient and dance sounds via classical arrangements". Nu kan ik techno en dance niet thuisbrengen. De frisse produktie van Karl Groom kan dan ook niet verhullen dat Galahad nog steeds via zijn massieve, epische sound klinkt als de neo-prog bands uit de jaren 80 en 90. Associaties met IQ zijn voor mij onvermijdelijk zoals in het met klassieke muziek startende titelnummer en in het overigens sterke 'Singularity'. Significante techno en dance-invloeden heb ik dus niet kunnen ontdekken.
De track 'Bitter and Twisted' is een persoonlijke favoriet met zijn pakkende melodie en refrein, de technisch hoogstaande uitvoering en zijn variatie. Om het ruim 25 jarige bestaan te vieren is een nieuwe uitvoering van 'Sleepers' als bonustrack toegevoegd, de compositie die zo populair is bij de fans en bijna standaard op de setlist van live-optredens staat. Het in een mooie hoes getooide 'Battle Scars' toont aan dat Galahad springlevend is. Tragisch dat dat voor Pepper helaas niet meer geldt. Harry de Vries (wat een week 26)