No-man - Love and Endings (2012)

Label: Burning Shed
Bandsite: http://www.no-man.co.uk/

Running Time: 51:16
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo´s)


Er zijn van die bands die beter uit de verf komen in de studio dan live. Het nieuwe album 'Love and Endings', CD en een integrale live-registratie op DVD, van No-man levert daar helaas het bewijs van.
No-man, het samenwerkingsverband van zanger Tim Bowness en gitarist Steven Wilson heeft al heel wat moois opgeleverd. Het meeste werk excelleert zoals Wild Opera' (1996), 'Returning Jesus' (2001) en 'Together We're Stranger (2003)'. En altijd is er sprake van breekbare, emotionele en enigszins mystieke en laid-back uitvoeringen van prachtige composities waarbij het experiment en de ambient-invloeden nooit ver uit de buurt zijn. En dat leent zich nu eenmaal minder goed voor live-optredens, zelfs als die plaatsvinden in een relatief kleine zaal in Leamington Spa.
De uitvoeringen van bijvoorbeeld 'All the Blue Changes', 'Pretty Genius' en 'Lighthouse' maken dit helaas duidelijk. De synergie tussen de muzikanten is er niet altijd - luister maar eens naar de viool en de gitaar in het openingsnummer - en de weinig subtiele drummer Andrew Booker durf ik zonder omhaal ongeschikt te verklaren voor dit soort muziek.
Komt daar nog bij de weinig sprankelende produktie. De drums klinken als kartonnen dozen en Bowness' stem lijkt, zeker in het begin, los te staan van de rest. Plus de niet altijd even gelukkige setlist: wat doet een stevige song als 'Time Travel in Texas' op een album met verder vrij ingetogen tracks? De bandcatalogus is inmiddels zo uitgebreid dat betere keuzes gemaakt hadden kunnen worden. Zo mis ik 'Only Rain' en 'No Defence' van 'Returning Jesus' of 'Radiant City' van 'Wild Opera'. Keuzes zijn altijd arbitrair en subjectief maar dit live-album biedt absoluut geen staalkaart van wat de band tot op heden gedaan heeft. 
Desondanks blijft er genoeg te genieten want de kwaliteit van de meeste composities en natuurlijk van Bowness en Wilson, zorgt ervoor dat het per saldo nooit onder de rode streep komt. "Truly sublime" zoals men Sid Smith (Classic Rock) op het stickertje laat zeggen is ver bezijden de waarheid, voor zover de waarheid in deze bestaat. Zouden die mensen voor zo'n uitspraak een tegenprestatie krijgen of iets dergelijks?
De DVD verandert weinig aan de magere score 'voldoende'. De beeldkwaliteit is okay, het geluid lijkt iets beter dan de audioweergave maar de podiumpresentatie is vrij statisch. Bowness loopt dan nog wel wat heen en weer maar zelfs Wilson, die tijdens Tree-optredens dynamischer overkomt, staat erbij als een zoutpilaar en lijkt zelfs wat onge√Įnteresseerd, al is dat natuurlijk een onbeschaamde interpretatie van zijn gedrag mijnerzijds.

Voor een No-man volger is dit live-album natuurlijk verplichte kost. De genoemde tekortkomingen leiden echter tot de conclusie dat 'Love and Endings' zowel produktioneel, inhoudelijk, auditief en visueel een gemiste kans is, zeker voor een band die al niet zo vaak liveregistraties uitbrengt. Harry 'JoJo' de Vries (07-2012)

Personnel:
Tim Bowness - vocals
Steven Wilson - guitar
Michael Bearpark - guitar
Steve Bingham - violin
Stephen Bennett - keyboards
Pete Morgan - bass
Andrew Booker - drums, backing vocals


Discography:

Loveblows & Lovecries (A Confession) (1993)
Flowermouth (1994/2005)
Wild Opera (1996/2010)
Speak (1999/2004
Returning Jesus (2001)
Together we're Stranger (2003/2007)
Schoolyard Ghosts (2008)
Mixtaped (2009, DVD)
Love and Endings (2012, CD/DVD)