Wat een week ... CD

S
QUACKETT - A Life Within a Day (2012)

Sterk duo ...

... maar ik had ook niet anders verwacht, want Steve Hackett en Chris Squire zijn tenslotte de springlevende verbeelding van de gouden symfotijd. Vertegenwoordigers  van bands waarvan ik posters - zo heette dat toen nog - aan de pubermuur had hangen.
De plannen  voor deze symbiose zijn al van een aantal jaren terug en nu maakt 'A Life Within a Day' van Squackett overuren onder de laser. Want het is een uitzonderlijk goed album, al zijn de muzikale verrassingen op twee vingers te tellen. Er zijn uiteraard veel referenties aan beider solo- en bandachtergronden, her en der een snufje Beatles en het titelnummer ademt de sfeer van Led Zeppelin's 'Kashmir'. Hackett's invloed is het meest prominent. Het album kan met gemak onder de 'H' staan naast 'Beyond the Shrouded Horizon'.
De muzikale verrassingen zitten vooral in de uitmuntende samenzang, de stemmen passen mooi bij elkaar of beter, vullen elkaar perfect aan. En het basspel van Squire is excellent en staat nog meer op de voorgrond dan bij Yes. Luister eens naar de sterke baslijnen in 'Tall Ships' waarin Squire geheel loos gaat. Het vernuftige 'Sea of Smiles' is een persoonlijke favoriet.

Deze twee giganten hebben een prachtig werkstuk afgeleverd waar de vonken en het plezier van afspatten. Knap om die motivatie, na zoveel dienstjaren, nog steeds aan te boren. Maar dat hadden ze recent solo en Squire met Yes ook al bewezen. Harry de Vries (wat een week 23)