Wat een week ... CD

CHRIS JUDGE SMITH - Orfeas (2011)

Mede-oprichter van Van der Graaf Generator ...

... maakte al tien albums en komt nu met 'Orfeas', een hervertelling in een modern jasje van het klassieke verhaal over Orpheus, de mystieke muzikant die naar het Land van de Doden reist op zoek naar de verdwenen Eurydice.
De legendarische Chris Judge Smith wordt op deze "movie for your ears", zoals het begeleidend schrijven vermeldt, o.a. bijgestaan door David Jackson, heerlijk om hem na zijn gedwongen vertrek uit VDGG weer eens te horen, gitarist John Ellis (Peter Gabriel, King Crimson, Stranglers), drummer Gigi Cavaalli Cocchi (Moongarden, Mangala Vallis) en Lena Lovich (de bekende new wave zangeres).
Smith's voorliefde voor een combinatie van zang, gesproken teksten en muziek wordt hier uitvoering tentoongespreid in een 34-delige 'three act-songstory'. Dus daar moet je van houden maar het spreekt mij zeer aan: sterk gemusiceerd, uitstekend geproduceerd en goede songs al duren de sterke en vrij stevige muzikale intermezzi, een soort mengeling van death-metal, trance, rock en klassieke muziek, mij soms net te kort. Smith komt ook nog met een noviteit waarbij hij, met een vrij onbekende techniek, opgenomen zang omzet in muziek en melodie. Ik vind het intrigerend maar het is lastig uit te leggen. Luisteren is het devies.
Orfeas is een uitstekende en geslaagde poging van Smith om dit mooie klassieke verhaal nog eens te vertellen, gehuld in een prima muzikale jas waarin creativiteit en humor hun plaats hebben gevonden. De goed verzorgde lay-out en het boekje maken het af. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 11)