Wat een week ... CD

JOLLY - 46:12 (2009)

Nog wat gelijkvormig ...

... dit debuutalbum van Jolly. Maar het is een heerlijk wegdraaiend album dat een voorbode bleek te zijn van het erg sterke 'The Audio Guide to Happiness Part 1' dat afgelopen jaar mijn eindlijst sierde.
Dit debuut kent nog niet de afwisseling van zijn opvolger maar de negen tracks staan als een huis waarbij de prima zang van Anadale en de technische vaardigheden van drummer Louis Abramson, bassist Mike Rudin en toetsenist Joe Reilly hoogstaand zijn. De heldere en volle produktie zorgt voor de toef op de taart. De binaurale tonen die geluk bij de luisteraar zouden veroorzaken, zijn ook op dit album aanwezig en het vermeende effect wordt met enige ironie en humor beschreven.
Dit uit New York
afkomstige kwartet maakt een creatieve mix van alternative rock, progrock en hardrock waarbij subtiliteit - vooral door de toetsen en de zang - en agressiviteit - via sterke gitaarriffs, wervelend drumwerk en hoekige ritmes - elkaar afwisselen, zoals in opener 'Escape from DS-3. Soms doet de band mij denken aan U2 maar dat komt voornamelijk door de sfeer; de muziek heeft er niet veel mee van doen. De meeste overeenkomst hoor ik toch met OSI i.c. het duo Jim Matheos en Kevin Moore.
Heerlijk album en toen moest 'Part 1' van het vervolg nog komen. En dan staat ons binnenkort 'Part 2' van 'The Audio Guide to Happiness' te wachten. Laat maar gauw komen. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 10)