Wat een week ... CD

ZAPPA & THE MOTHERS - Carnegie (2012)

Absolute aanrader ...

... deze volgende ontdekking door de Zappa Trust uit de eindeloze archieven van de meester. Een registratie van twee shows op 11 oktober 1971.
Het is een memorabele uitgave want tot nu toe werd er door Gail Zappa c.s. nog weinig aandacht besteed aan de periode toen Mark Volman en Howard Kaylan alias The Turtles deel uitmaakten van The Mothers of Invention. En dat viel op. Dat wordt nu meer dan goed gemaakt met een 4CD.
Het geluid is uitstekend: helder en krachtig en er wordt uitzonderlijk sterk gemusiceerd en gezongen. Het voert te ver om de ruim vier uur muziek in z'n geheel de revue te laten passeren. Maar wat te denken van een briljante uitvoering van 'Peaches en Regalia' met een excellerende Aynsley Dunbar op drums? En dertig minuten 'King Kong' in een jazzy-uitvoering met een opvallende rol voor Ian Underwood? Plus een integrale uitvoering van het hilarische 'Billy the Mountain'? Of tien minuten 'Call Any Vegetable'? Het is genieten, van elke seconde. Van het gitaarspel van Zappa tot de zeer goede samenzang van Volman, Kaylan, Pons en Zappa. Bijzonder is ook het half uur van 'The Persuasion Show' met uitsluitend a capella uitgevoerde klassiekers uit de Amerikaanse muziekhistorie.
Voor een echte Zappa-liefhebber is dit een onvermijdelijke aanschaf. Maar ook voor de ontdekker van dit genie vormt dit mooi vormgegeven album een belangrijk puzzelstuk in de geschiedenis van Zappa en The Mothers. De prijs is wellicht een drempel: 55 euro! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 09)