The Psychedelic Ensemble -
The Dream of the Magic Jongleur (2011)


Label: Glowing Sky Records
Bandsite: www.thepsychedelicensemble.com
Running Time: 63:42
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: (out of 5 JoJo's)

The Psychedelic Ensemble is een graag geziene en gehoorde gast hier op ProgLog AFTERglow. De eerste twee werkstukken, 'The Art of Madness' (2009) en 'The Myth of Dying' (2010), gooiden hoge ogen bij de redactie. Het derde werk van deze nog steeds onbekende artiest, 'The Dream of the Magic Jongleur', is minstens zo goed.
Er is ook nu weer sprake van een conceptalbum. Ditmaal is het verhaal gebaseerd op 'dromen' en dat is niet zo vreemd omdat de componist zijn muzikale ideeën zegt te krijgen via die nog altijd mystieke weg. Hij citeert daarbij Cicero die in zijn 'De Re Publica' schrijft "It often happens that the things about which we have been thinking and speaking bring about something in our sleep". Dat kan ik niet ontkennen.

Alle instrumenten worden door deze multi-instrumentalist gespeeld, op een enkele bijdrage via een falset-stem en de fiddle na, ook al door muzikanten die niet met naam worden genoemd. Ik zie zelf de magische jongleur c.q. de reizende muzikant, die de hoofdrol speelt in het verhaal, als een allegorie of een metafoor voor het leven en de dood van Jezus Christus. De teksten en illustraties lijken daarop te wijzen. Maar ik ben niet zo bijbelvast en als rechtgeaard atheïst een slechte raadgever op dat punt. Pin me er dus niet op vast.
Wederom wordt er virtuoos gemusiceerd op dit symfonische album waarbij vooral de toetsen en de synths in het bijzonder een hoofdrol spelen. De composities kennen een mooie opbouw en bezitten doorgaans sterke melodielijnen en refereren aan Camel en Yes ten tijde van 'The Yes Album' en af en toe aan The Alan Parsons Project, zonder typisch retro te klinken. Ik heb ook altijd het idee dat ik deze onbekende muzikale soldaat in die contreien moet zoeken.
Absolute uitblinker op het uit elf tracks bestaande album is voor mij 'The Secrets of Your Mind' dat niet alleen door een pakkend thema blijft plakken in je rechterhersenhelft maar dat weergaloze synth-solo's en toetsenpartijen kent. Maar ook het sterke 'The Riddle' mag er zijn met een heerlijke 'fiddle'. Ach dat geldt voor het hele album: hoge kwaliteit met up-tempo en soms wat onrustige stukken tot en met ingetogen passages en derhalve een sterke dynamiek. Het lijkt het leven (van JC) wel.
The Psychedelic Ensemble heeft zich inmiddels voldoende bewezen. Drie sterke symfonische albums waarvan 'The Dream of the Magic Jongleur' een grote kanshebber is voor de onvermijdelijke eindlijst 2011. Het wordt dringen dit jaar. Mooi 'art-work' trouwens! Harry 'JoJo' de Vries (12-2011)


Personnel:
The Psychedelic Ensemble - all instruments
Guest 1 - Falsetto
Guest 2 - Fiddle


Discography:
The Art of Madness (2009)
The Myth of Dying (2010)
The Dream of the Magic Jongleur (2011)