Wat een week ... CD

AIRBAG - All Rights Removed (2011)

Beetje saai ...

... maar wel erg mooi! Kan dat samengaan? Ja, want Airbag heeft met zijn tweede album 'All Rights Removed' een prachtig, sferisch album afgeleverd, vol emotie, in de stijl en 'mood' van Pink Floyd en met schitterende gitaarpartijen van Björn Riis die - daar is geen twijfel over mogelijk - David Gilmour als zijn grote voorbeeld heeft.
En dan toch wat saai. Dat vindt zijn oorzaak in het feit dat alle tracks, met uitzondering van afsluiter 'Homesick', zo'n beetje in hetzelfde, enigsins lijzige tempo staan. Drummer Henrik Fossum heeft het dan ook niet zo moeilijk. En Asle Tostrup is geen vocale hoogvlieger wiens stem snel gaat vervelen. Bovendien kennen de meeste tracks een gelijke opbouw. De zeventien minuten durende afsluiter 'Homesick' is daarop gelukkig een uitzondering o.a. door een opbouw via drie gevarieerde 'parts', en is dan ook de meest spannende compositie van het album waarin veel meer gebeurt dan in de overige vijf tracks en naast Floyd- ook Porcupine Tree-invloed te horen is.
Ondanks de kritiek is het een lekker album, dat makkelijk wegdraait, dagdromen stimuleert en ook nog kan worden opgezet als er aan tafel met vrienden wordt gedineerd en toch op de achtergrond muziek nodig is. Voor een topalbum is het echter allemaal te weinig origineel en teveel 'koekoek ene dreun'. De lyrische recensies her en der, alsof er sprake van een meesterwerk zou zijn, kan ik dan ook absoluut niet plaatsen. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 43)