The Amazing - Gentle Stream (2011)

Label: Subliminal Sounds
Bandsite: www.theamazing.se/
Running Time: 43:33
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: (max. score)

De zevende plaats in mijn Jaarlijst 2009: dat uitte mijn waardering voor de Zweedse psychedelische folkrockband The Amazing op grond van hun gelijknamige debuutalbum. Het verbaasde mij destijds dat er in de muziekpers weinig tot geen aandacht werd besteed aan dit schitterende, originele debuut. 'Origineel' in die zin dat er van een totaal eigen geluid sprake was waarin de bijzondere stem van zanger-gitarist Christoffer Gunrup en het meesterlijke gitaarspel van Reine Fiske (bekend van progband Landberk) de essentie vormden. In de referenties waaraan dat bandgeluid was ontleend konden met name Nick Drake, Pink Floyd en The Grateful Dead worden herkend.
Anno 2011 hebben deze Zweden met 'Gentle Stream' een tweede album afgeleverd. Het is altijd spannend om af te wachten hoe de opvolger van een krachtig debuut klinkt. De hooggespannen verwachtingen kunnen immers vies tegenvallen, zowel wat kwaliteit betreft maar ook qua muzikale stijl. Er zijn genoeg voorbeelden bekend waar fans na het tweede album afhaakten. Wat mij betreft geldt dat zeker niet voor 'Gentle Stream': een meesterwerk! Men heeft namelijk de hoge kwaliteit weten vast te houden. Bovendien hebben zij hun stijl verder weten te ontwikkelen waarbij het karakteristieke eigen geluid met als ingrediënten psychedelica, folk en jazz, behouden blijft. Ook hier vormen de warme, dromerige stem van Christoffer Gudrup, die toch telkens afwisselend klinkt, tesamen met het uitmuntende gitaarspel van Reine Fiske, de ruggengraat van elke song.
Tevens zijn weer duidelijk invloeden van hun inspiratoren te horen. Bij het beluisteren van 'Flashlight' en 'International Hair' is het onmogelijk om herinneringen aan Nick Drake te weerstaan en dan niet alleen door de prachtige stem van Gudrup maar evenzeer door Fiske’s melancholieke gitaarspel. Het dromerige jazzy blaaswerk (saxofoon, fluit) geven deze beide songs bovendien nog iets extra. Daarnaast lijken de gitaarduels, die in de hoogtijdagen van The Grateful Dead door Jerry Garcia en Bob Weir werden uitgevochten, als inspiratiebron voor Fiske te hebben gefungeerd getuige zijn opzwepende en bij vlagen naar een climax toegroeiende manier van spelen.
Dat wordt reeds duidelijk bij beluisteren van de openende titelsong en wordt later nog eens onderstreept in 'Dogs'. Het verschil tussen The Dead en The Amazing is echter dat het gitaarwerk bij laatstgenoemde voor rekening van slechts één man komt. Overigens zou 'Steady Stream' een passender titel zijn geweest voor de song vanwege de enorme vaart en koersvastheid die het nummer kenmerkt, met name door het slagwerk van Johan Holmergard. De psychedelische invloeden van Pink Floyd, zo prominent aanwezig op het debuut, zijn hier beduidend minder te horen. Slechts in de monumentale afsluiter 'When the Colours Change' zijn bij vlagen Floyd-sferen waarneembaar. Dat The Amazing een zeer veelzijdige band is, wordt duidelijk bij het beluisteren van de huiveringwekkend mooie, kippenvel veroorzakende ballad 'The Fog'.
The Amazing bewijst dat Scandinavische bands zich niet louter hoeven te beperken tot (prog)metal als muzikaal exportartikel, maar dat zij ook beschikken over hoogwaardige, originele muziek die teruggrijpt en voort- bouwt op het beste wat de Europese en Amerikaanse traditionele rock ooit heeft voortgebracht. Henk Vermeulen (11-2011)

Personnel:
Christoffer Gunrup - electric and acoustic guitars, vocals
Reine Fiske - electric guitars, bass
Fredrik Swahn - bass, backing vocals
Johan Holmegard - drums
Alexis Benson
Moussa Fadera

Discography:
The Amazing (2009)
Wait for a Light to come (EP,2010)
Gentle Stream (2011)