Wat een week … CD

SIGUR ROS - Inni (2011)

Een echte live band…..

… dat bewijst Sigur Ros weer eens met 'Inni', een dubbel live-album van een concert in 2008 te Londen. De studio albums van Sigur Ros verschillen nogal van kwaliteit, al zal de 'diehard fan' dat niet met mij eens zijn. Live weet de band een unieke sfeer neer te zetten.
Het kippenvel bezorgende castraten stemgeluid van zanger Jonsi Birgisson, omgeven door dromerige, melodieuze, symfonisch aandoende klanken die langzaam aanzwelgen tot een orkaan van 'noise', maken dat 'Inni' sprookjesachtig is en tegelijkertijd kan verbijsteren. Op de studioplaten komt dat niet altijd tot zijn recht, omdat de band nogal wat albums heeft gemaakt met zwakke songs. Daarnaast klinkt het studiogeluid vaak wat gepolijst, terwijl de live-opnames volumineus en overweldigend klinken, niet in de laatste plaats door de intense wijze waarop Jonsi zijn gitaar beroert met zijn strijkstok.
'Inni' is een soort “best of” album: het beste van de vijf studio-albums is vertegenwoordigd. Naast de veertien bekende songs is er één nieuwe track opgenomen, afsluiter 'Luppulagid'. Het album duurt 105 minuten en gaat geen moment vervelen omdat elke song naar een climax toegroeit. Naast de twee CD’s is er ook een 75 minuten durende DVD bijgeleverd, met concertfragmenten. Helaas worden de songs regelmatig onderbroken door archiefmateriaal. Het (DTS) geluid van de DVD is echter schitterend en daarom alleen al de moeite van de aanschaf waard. Overigens heeft Sigur Ros eerder een DVD uitgebracht die er ook mocht zijn: 'Heima' (2007). Daar werden de uitzonderlijke livekwaliteiten van deze band al zicht- en hoorbaar.
Het laatste album van Sigur Ros – in verband met de onuitspreekbare titel omschrijf ik het album maar als “die van de hoes met de naaktlopers” - dateert al weer van 2008. Ik ben dan ook benieuwd wanneer er een nieuwe CD komt. Hopelijk wordt die dan snel opgevolgd door een live-registratie van de betreffende tour... Henk Vermeulen (wat een week 46)