Wat een week ... CD

STEVE HACKETT - Beyond the Shrouded .. (2011)

Alsof er geen veertig jaar ...

... voorbij zijn sinds het begin van Genesis, zo gaat Steve Hackett tekeer op zijn heerlijke dubbelaar 'Beyond the Shrouded Horizon'. Op zijn vorige studio-album uit 2009 'Into the Tunnel's Mouth' was hij al goed bezig maar dit is nog een klasse beter.
Hackett neemt ons mee op wereldreis van Loch Lomond naar Saturnus. Feitelijk, qua muzikale sferen, maar ook metaforisch als beeldspraak voor de reis van het leven. Zweverig? Nee, dat laten we aan Jon Anderson over, dat komt bij Hackett nooit voor. Wel romantisch zoals in het prachtige 'Til These Eyes', filosofisch in het elf minuten klokkende 'Turn This Island Earth' en fel in bijvoorbeeld 'Loch Lomond'. In de ingetogen delen laat Hackett veel akoestisch gitaarspel horen. In de fellere stukken zoals 'The Phoenix Flown' trekt hij zijn bekende strepen maar klinkt hij soms ook als Joe Satriani.
Op schijf twee zet zich deze afwisseling voort waarbij de vier instrumenta- le stukken 'Four Winds' in mijn ogen briljant zijn qua gitaarspel en een prachtige fusion laten horen van symfo, hardrock, wat folk en klassiek. En dan komt ook er nog een cover voorbij 'Eruption: Tommy', bekend geworden door Focus.

Hackett laat op 'Beyond the Shrouded Horizon' horen, bijgestaan door o.a. Roger King, John Hackett, Simon Phillips en Chris Squire, dat hij nog steeds in de eredivisie van de progrock speelt. Knap, na al die jaren en na zoveel muzikale zijpaden te hebben bewandeld. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 38)