Steve Hackett -
Out of the Tunnel's Mouth (2009)


Label: Wolfwork
Bandsite: www.hackettsongs.com
Duur: 45:36
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Steve Hackett is een grillige artiest, wispelturig desgewenst, of wellicht heeft hij lak aan iedereen en pakt hij de artistieke vrijheid die hij zich blijk- baar van platenmaatschappij en publiek mag permitteren. 'Grillig' omdat zijn eerste drie albums, na vertrek uit Genesis half jaren 70, symfonische hoog- standjes waren maar hij daarna de fan als een ping-pongbal door vele muziekstromingen sloeg. Klassiek georiënteerde albums, bluespogingen (Steve je kunt geen blues spelen), Satie-vertolkingen, gitaarminiatuurtjes, alles kwam voorbij. Zijn albums 'Darktown' (1999) - prima - 'To Watch the Storms' (2003) en 'Wild Orchids' (2006) waren kwalitatief wisselende pogingen om het progressieve spoor weer te vinden. En nu is er dan 'Out of the Tunnel's Mouth', alleen via Hackett zelf te verkrijgen maar binnenkort in de winkel.
Hackett heeft het niet makkelijk gehad het laatste jaar, na verbreking van zijn decennialange relatie met Kim Poor. Hij laat dan ook geen poging onbenut te melden hoe erg het is. Of is het toch Poor Kim? Want Hackett lijkt er immers vandoor te zijn met jeugvriendin, tekstschrijfster en zangeres Jo Lehmann, die ook op dit album meedoet. En alsof er niets aan de hand is meeschrijft aan nummers die over de relatie met Kim lijken te gaan. Hypocriet? Verwerking van emoties? Een poging Steve voor zich te win- nen? Wie zal het zeggen. Wat in ieder geval ook hier weer helder wordt is dat 'weltschmerz' goede kunst oplevert. Want deze nieuweling bevindt zich ruim aan de goede kant van de streep.
'Out of the Tunnel's Mouth' vormt meer dan ooit één geheel. De tracks lopen gevoelsmatig, al is dat feitelijk niet zo, in elkaar over en lijken bij elkaar te horen. Helaas houdt Hackett ook hier de twijfelachtige eer in stand ieder (goed) album te larderen met een of twee draken van nummers. Die eer valt deze keer de track 'Still Waters' te beurt. Een mislukt blues- nummer. Steve je kunt geen blues spelen, doe het dan ook niet! En afslui- ter 'Last Train to Istanbul' kan er net mee door.
De overige zes tracks zijn echter van hoge compositorische kwaliteit, klinken warm en worden technisch uitmuntend gespeeld door o.a. Chris Squire, John Hackett, de in vrouwenkleren gestoken Nick Beggs, Roger King en zijn Genesis-voorganger Anthony Phillips. Mijn meeste lof gaat uit naar 'Fire on the Moon' met die voor Hackett typische, feller dan ooit gitaarsolo's, naar het prachtige en ingetogen 'Nomads' en het soms ruige en dynamische 'Emerald and Ash'. In 'Tubehead' klinkt hij kwaad en refe- reert aan Joe Satriani. Erg goed. Bijna alle 'lead vocals' neemt Hackett zelf voor zijn rekening en dat doet hij zeer verdienstelijk.
Ik vraag mij wel af wie er drumt en kan mij niet voorstellen dat het digitale drums zijn.
Steve Hackett is terug in het progressieve land met een prima album. De vraag is alleen hoe lang het duurt. Moeten we binnenkort met hem mee naar de jazz, hip-hop of funk? Vind ik okay maar dan toch niet met Hackett. De progressieve muziek met symfonische elementen, of anders- om, gaat hem namelijk het beste af. Harry 'JoJo' de Vries (01-2010)

Bezetting:
Nick Beggs – bass, Chapman Stick
Dick Driver – double bass
John Hackett – flute
Steve Hackett – guitars, vocals
Roger King – keyboards, programming
Lauren King – backing vocals
Ferenc Kovaks – violin
Amanda Lehmann – vocals
Jo Lehmann – backing vocals
Anthony Phillips – twelve string guitar
Chris Squire – bass
Christine Townsend – violin, viola
Rob Townsend – soprano sax

Discografie:
Voyage Of The Acolyte (1975)
Please Don't Touch ! (1978)
Spectral Mornings (1979)
Defector (1980)
Cured (1981)
Highly Strung (1982)
Bay Of Kings (1983)
Till We Have Faces (1984)
Momentum (1988)
Time Lapse Live (1992)
Guitar Noir (1994)
There Are Many Sides to the Night (1994)
Blues With A Feeling (1994)
Watcher Of The Skies - Genesis Revisited (1996)
A Midsummer Night's Dream (1997)
The Tokyo Tapes (1998)
Darktown (1999)
Sketches of Satie (2000)
Feedback '86 (2000)
Live Archives 70,80,90s (2000)
To Watch The Storms (2003)
Metamorpheus (2005)
Wild Orchids (2006)
Out of the Tunnel's Mouth (2009)