Wat een week ... CD

VDGG - A Grounding in Numbers (2011)


Oudgedienden zonder sax ...


... produceren desondanks weer een prima album. Een compliment waard na ruim veertig jaar trouwe, creatieve en vernieuwende dienst.

Het mag bekend
worden verondersteld dat saxofonist David Jackson een aantal jaren terug, na onduidelijke interne strubbelingen, het veld moest ruimen. Dat betekende nogal wat. Niet alleen voor de teamgeest - die mensen zijn met elkaar opgegroeid - maar ook voor het Van der Graaf Generator-geluid. Ik moest daar aan wennen maar na de live-albums en het vorige studiowerk 'Trisector' is dat inmiddels wel gelukt.
In mijn lijfblad iO Pages las ik een wat zure recensie. Onterecht want 'A Grounding in Numbers' is een klasse beter dan 'Trisector' en bevat zeer sterke composities, zoals altijd krachtig en technisch vaardig uitgevoerd, met de emotionele stem van Peter Hammill als onvervangbaar kenmerk en gezet in een heldere, ruime produktie. Nieuw voor VDGG zijn de instrumentale en soms zelfs ambient-achtige korte tracks, zoals 'Highly Strung' en 'Sphlink' , die als een soort intermezzi dienen tussen de langere, centrale nummers. Waarvan het ingetogen en dramatische 'Your Time Starts Now' en de forse tracks 'Mr Sands' en 'Embarrassing Kid' er voor mij uitspringen.
Met 'A Grounding in Numbers' hebben Banton, Hammill en Evans aangetoond zonder het geluid van Jackson zinvol verder te kunnen en bevestigd dat de creatieve bron nog lang niet is opgedroogd. Gelukkig maar. Kunnen we nog jaren van ze genieten. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 14)