Lunatic Soul - Lunatic Soul (2008)

Label:
KSCOPE
Bandsite: www.lunaticsoul.com

Running Time:
46:53

Reviewer:
Henk Vermeulen

Score:
(maximale score)

Lunatic Soul is
een project van Mariusz Duda, zanger en bassist van de Poolse progmetalband Riverside. Duda heeft inmiddels twee soloalbums gemaakt, waarvan dit debuut een waar meesterwerk is. Mocht deze plaat mij in 2008, het jaar van release, ter ore zijn gekomen dan zou dit voor de eerste plaats op mijn jaarlijstje een meer dan serieuze concurrent van Opeth’s ‘Watershed’ zijn geweest.
Overigens hebben Lunatic Soul en Opeth meer raakvlakken: de rijkdom aan muzikale contrasten van beide bands. Zoals Opeth keiharde door grunt gedomineerde stukken afwisselt met huiveringwekkend schone, ingetogen songs, even zo contrastrijk laat Duda zich kennen als men Riverside vergelijkt met Lunatic Soul. Deze band laat dus de ingetogen kant van Duda horen die op ‘Out of my Head’, het prachtige debuut van Riverside, bij vlagen al te horen is.
Wat maakt dit
album briljant? We hebben, na een kort intro bestaande uit onheilspellende geluiden, van doen met negen wonderschone songs die gekarakteriseerd worden door de huiveringwekkend mooie stem van Duda. Die stem wordt telkens op buitengewoon originele wijze omringd door uit vele lagen bestaande geluidsmuren en klanktapijten. Die geluids-collages zijn echter geen doel op zich. Onterecht zou de indruk kunnen ontstaan met een experimenteel album van doen te hebben. De soundscapes zijn namelijk qua intensiteit en kwantiteit zo intelligent gedoseerd dat zij volledig in dienst staan van de wonderschone melodieën. Die melodieën ademen voor het merendeel een oriëntaalse sfeer, hetgeen het album een mystiek en geheimzinnig karakter geeft.

De geluidseffecten
zijn niet bombastisch maar wel heel bijzonder. De meeste indruk op mij maakt het vanuit het niets opkomende, langzaam aanzwengelende gesnik van Anna Maria Buczek, aan het eind van ‘Out on a Limb’. De intense emotie die hier wordt opgewekt is vergelijkbaar met het hartverscheurende ‘Daddy’ van Korn.

De ingetogenheid
die telkens opvalt in Duda’s stem, zou de indruk kunnen wekken van saaiheid. Niets is echter minder waar! De voortdurende afwisseling zorgt dat die ingetogenheid zich regelmatig ontwikkelt tot hevig opzwepende sferen, waarvan de titelsong, ‘Near Life Experience’ en vooral het monumentale ‘The Final Truth’ de beste voorbeelden zijn. De fantastische drummer Wawrzyniec Dramowicz speelt hier een belangrijke rol in.

Lunatic Soul is
een plaat die alle elementen progressieve muziek bij elkaar voegt en in de juiste balans met elkaar laat resoneren. De geluidscollages zijn dus nooit ‘overdone’ maar hebben telkens precies de juiste dosering. Ook het dominante gebruik van de akoestische gitaar is bijzonder. Op de zeldzame momenten dat er een elektrische gitaar te bespeuren valt, staat die op bescheiden wijze in dienst van de melodie. Op Lunatic Soul zijn dus geen scheurende elektrische gitaarsolo’s te horen zoals dat op de albums van Riverside gemeengoed is.

Lunatic Soul behoort
tot de buitencategorie van de progressive rock en zou voor mij de nieuwe standaard mogen zijn voor het afmeten van de kwaliteit van elk nieuw uitgebracht progressive rock album. En het is zo’n zeldzaam album dat je aan het eind van elke draaibeurt onmiddellijk opnieuw wil opzetten. Henk Vermeulen (04-2011)


Bezetting:

Mariusz Duda - vocals, voices, (electric) bass, effects, acoustic guitar, percussion, keyboards, piano, kalimba.

Maciej Szelenbaum - trumpet, flutes, keyboards, piano, keyboards, effects, quzheng.

Wawrzyniec Dramowicz - drums, percussion.

Michal Lapaj - Hammond organ.

Maciej Meller - e-bow.

Anna Maria Bucczek - tears.


Discografie:

Lunatic Soul

Lunatic Soul II