Wat een week … CD

STEVE HILLAGE – Open (1979/2007)

Uniek gitarist …

… met een uniek geluid waarin de vervorming een bezwerend effect heeft. Dat typeert Steve Hillage, bekend van Gong maar later een interessant solo-artiest, vaak met zijn partner Miquette Giraudy, en producer.
De laatste jaren worden de solo-albums van Hillage met enige regelmaat geremasterd. Dat geldt ook voor het door Floyd's Nick Mason geproduceer- de ‘Open’, voorzien van een goed verzorgd boekje. Helaas zijn de op de LP-hoes opengesneden letters van ‘Open’ verdwenen. Zal wel te prijzig zijn geweest.
Ik heb dit album, samen met ‘Green’, altijd als één van zijn beste ervaren. En dat vind ik nog steeds, waarbij het prima opgepiepte geluid het nog mooier maakt. Het werk opent indrukwekkend met het dansbare en funky - toch al een kenmerk van de latere Hillage – ‘Talking to the Sun’ met strak drumwerk van Andy Anderson, een ploppende bas van John McKenzie, heerlijke solo’s van Hillage en een aanstekelijk refrein. Eenzelfde kwaliteit heeft het titelnummer en het vernuftig in elkaar stekende ‘Day After Day’. En zelfs de disco, natuurlijk op z’n Hillage, van ‘Definite Activity’ is erg sterk. Wat hij uiteraard achterwege had moeten laten is de uit de toon vallende Beatle-cover 'Getting Better'.
Later ging Hillage met System 7 op de electro-rock toer en dat vond ik maar zo zo. Zijn geremasterde solo-catalogus is echter van hoge kwaliteit en de aanschaf meer dan waard. Harry ‘JoJo’ de Vries (wat een week 5)