Wat een week ... CD

DAVID BOWIE ... All Saints (2001)

Bowie valt buiten het bestek ...

... van deze site. Al is dat natuurlijk arbitrair want als er iemand 'progres- sief' is dan is het de Thin White Duke wel. Maar dat is wat anders dan progressieve rock spelen. Aan de andere kant wordt er regelmatig op deze plaats aandacht besteed aan elektronische muziek. En daar staat deze 'All Saints, Collected Instrumentals 1977-1999' vol mee want zoals de echte Bowie-fan weet was hij, vaak samen met Brian Eno, ook al actief op dit vlak.
De tracks op 'All Saints' komen met name van albums als 'Low' en 'Heroes', Bowie's Berlijnse periode dus. Het heeft een toegevoegde waarde om al deze elektronische, instrumentale juweeltjes op één schijf te hebben. Het geeft een extra dimensie aan composities die al zo sterk waren. De kriebels lopen over het lijf bij zoveel moois zoals het intrige- rende 'Sense of Doubt', het enge 'Neuköln', het prachtige 'The Mysteries' en het ook als begeleidende muziek bij documentaires vaak gebruik- te 'Warszawa'. Briljant en door de remastering nog helderder en voller dan de originelen al waren.

Het is jammer dat David Bowie het elektronische pad niet meer bewan- delt. Een hernieuwde samenwerking met Brian Eno zou naar verwachting hoge kwaliteit opleveren. Tenzij de inspiratie er niet meer is. Bij Eno is die er nog steeds dus Bowie, sta op! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 04)