Wat een week ... CD

CAPTAIN BEEFHEART - Trout Mask Replica (1969)

Als eerbetoon ...

... aan de vrijdag op 69-jarige leeftijd aan een spierziekte overleden Captain Beefheart draaide ik gisteren dit meesterwerk. Beefheart: feno- meen, kompaan van Frank Zappa, weirdo die het experiment nooit schuwde en conventies aan zijn laars lapte zoals op 'Trout Mask Replica', dat wordt gezien als een sleutelalbum in de geschiedenis van de progres- sieve muziek, juist door het negeren van de tot dan bestaande muzikale geschreven en ongeschreven regels.
'Trout Mask Replica' is een meesterwerk maar dat heeft mij ooit heel wat luistersessies gekost voordat ik dat kon toegeven. Geen gemakkelijke kost: springerige muziek, rafelig, lastige teksten die je slechts kunt begrij- pen door in de huid van Beefheart alias Don van Vliet te kruipen en je te verdiepen in zijn bijzondere belevingswereld. En dan, langzaamaan, vallen de puzzelstukjes op z'n plaats en ontvouwt zich een geniaal album. Ook nu weer, na jaren in de kast te hebben gestaan, moest ik die stappen weer nemen.
Weer een ikoon overleden die, ondanks zijn reeds in 1982 zelf verkozen vervroegde pensioen als muzikant, een uitgebreide catalogus heeft nagelaten, naast natuurlijk zijn bijdragen aan albums van Zappa. Laten we van die erfenis maar eens gaan proeven de komende tijd. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 49)