Soft Machine Legacy - Live Adventures (2010)

Label: Moonjune Records

Bandsite: www.johnetheridge.com/softmachinelegacy/
Duur: 58:21
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Het beheren van de erfenis van Soft Machine kun je passief doen via het uitbrengen van remasters en oude opnames. Maar je kunt de erfenis ook actief beheren door een selectie van de discografie live op de planken te brengen. En als dat dan ook nog gebeurt door een collectief waar drie oud-leden deel van uitmaken, John Etheridge, Roy Babbington en John Marshall, zodat er geen sprake is van de zoveelste cover- of tributeband, dan kunnen we spreken van een respectvolle omgang met het legaat. Toevoeging van de uit andere circuits bekende blazer Theo Travis verhoogt de feestvreugde alleen maar. En als dan Leonardo Pavkovic van Moonjune Records als katalysator fungeert, dan kan dat alleen maar leiden tot kwaliteit.
En van kwaliteit is sprake op 'Live Adventures' van Soft Machine Legacy, een band die zich niet alleen beperkt tot het spelen van oude tracks maar ook de arrangementen vernieuwt en er improvisaties aan toevoegt. Er is zelfs sprake van een nieuw nummer, 'The Last Day', gecomponeerd door Theo Travis.
Dit live-album is opgenomen tijdens de Europese tour in 2009 in Oosten- rijk en Duitsland, zo te horen in een niet al te grote zaal hetgeen de intimiteit hoorbaar ten goede komt. De band is zeer goed op elkaar ingespeeld. Wat opvalt is dat het geheel, ook in de ge√Įmproviseerde delen, strakker klinkt dan de live-opnames uit de jaren '70. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan het excellente drumwerk van Marshall die hier meer in dienst speelt van de rest en de free-jazzachtige roffels doorgaans achter- wege laat. Ook Theo Travis speelt wat meer in de discipline van de compo- sitie dan de helaas overleden Elton Dean in het verleden.
Hoogtepunten vormen de ode aan Hugh Hopper door het spelen van zijn 'Facelift', het prachtige 'Song of Aeolus' van Karl Jenkins, de bewerking van Mike Ratledge's 'As If', hier getiteld 'Has Riff II', en 'Gesolreut' ook van Ratledge. Ook Etheridge staat op gitaar zijn mannetje, al vond ik hem altijd wat minder dan Allan Holdsworth, maar zijn gitaar klinkt in zijn van het eerste Legacy-album afkomstige eigen compositie 'Grapehound' wat overstuurd. Verder is hij overigens uitstekend op dreef.
De wijze waarop Soft Machine Legacy hier live acteert is een teken dat de muziek van Soft Machine nog steeds volop ademt en leeft. Een compliment voor deze oudgedienden die zich nog steeds volledig kunnen opladen om de prachtige erfenis van deze legendarische band niet alleen te beheren maar ook, zoals Soft Machine via haar repertoire- en bezettings- wisselingen altijd heeft gedaan, te laten evolueren. Een prima progressief jazz-rock album is het resultaat. Harry 'JoJo' de Vries (11-2010).


Bezetting:
John Etheridge - electric guitar

Theo Travis - tenor and soprano sax, flute
Roy Babbington - bass guitar
John Marshall - drums

Discografie:
Live in Zaandam (2005)
Soft Machine Legacy (2006)
Live at The New Morning (2006)
Steam (2007)
Live Adventures (2010)