Wat een week ... CD

THE ORB - Metallic Spheres (2010)

In samenwerking met David Gilmour ...

... levert het ambient-techno gezelschap The Orb een nieuw album 'Metal- lic Spheres' af, hier aangevuld met een tweede schijf waarop een uitvoering in 3D60-geluid staat. Het zal wel aan mij liggen maar ik hoor het niet. Daar zul je wel een installatie van enige duizenden of wat voor nodig hebben of een zeer geavanceerde headset (...).
Wat is dat toch heerlijk. Je bent David Gilmour, hebt een prachtige geschiedenis achter je liggen die de progressieve muziek op z'n kop zette, doet verder solo waar je zin in hebt, remastert tussentijds nog een deel van de Barrett-catalogus en gaat, alleen als het je leuk lijkt, samenwerkings- verbanden aan, hier dus met The Orb. Geen verplichtingen, alleen maar eigen keuzes. Wat een weelde!
Het album bestaat uit twee delen: de 'Metallic Side' en de 'Spheres Side'. Er is zeker geen sprake van een gitaaralbum. Het zijn namelijk de keyboards en samples die de boventoon voeren. Toch is Gilmour overal aanwezig met ijle gitaarklanken en - strepen en dat maakt dit werkstuk toch anders dan de andere Orb-produkties. Het bevalt mij prima al val ik nergens van de stoel van verbazing maar dat zal ook niet de intentie zijn geweest.

'Metallic Spheres' is een lekker album om op weg te dromen, weg van de harde werkelijkheid, opgaand in een bedachte wereld waar alles mooi en rustig lijkt. En het kan ook nog eens gedraaid worden al pratend met vrienden tijdens een lang diner. Voor de Floyd- en Gilmourfan natuurlijk ook een 'must'. Dus aangeschaft! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 42)