Wat een week ... CD

CARAVAN - Cunning Stunts (1975)

Wij hadden ooit onze eigen Haagse popscene ...

... en in Engeland had men de Canterbury-scene. Jongens uit dezelfde stad en streek die met elkaar opgroeien, de muziek ontdekken, bandjes vormen, elkaar tot grote hoogten inspireren, uiteen gaan, om elkaar terug te vinden in nieuwe combinaties. Op
Proglog Afterglow heeft u al veel kunnen lezen over de Canterbury-scene, dat de lokaliteit ontsteeg en een subgenre in de progressieve rock is gaan vormen.
Caravan neemt een prominente plaats in binnen deze stroming. Eind zestiger jaren begonnen met een mix van eigenzinnige rock, jazz en psychedelica, later enigzins vercommercialiseerd. 'Cunning Stunts' bevindt zich op de breuklijn. Door sommigen verfoeid, want té soft en toegankelijk, door anderen gezien als het laatste goede werk dat de groep heeft uitge- bracht.
De diversiteit is groot: een popgeoriënteerde A-kant, met daarop de pittige single 'Stuck in a Hole', en een uitgesponnen georkestreerd werk op de B-kant: 'The Dabsong Conshirtoe'. Smaakvolle instrumentaties, key- boardsoli met zachte aangename sounds. Het wringt nergens en dat maakt het voor enkele Caravan-fans van het eerste uur waarschijnlijk een te weinig spannend album. Veelzeggend is het feit dat ikzelf de elpee nooit in mijn bezit heb gehad, maar enkele hoofdmelodieën toch terugvond in mijn geheugen.
Peter Swart (wat een week 36)