Wat een week ... CD

JEAN-LUC PONTY - King Kong (1969)

Bewerking van één van Zappa's meesterwerken ...

... vond al plaats net na de release van het album 'Uncle Meat', waarop de track 'King Kong' is te vinden, in 1969. En wel door Jean-Luc Ponty die toen al zag, of beter gezegd hoorde, dat Zappa een sublieme componist was. Er zouden er na Ponty nog velen volgen die de waarde van het werk van de meester inzagen. Tot op de dag van vandaag.
Ponty, die in de loop der tijd steeds meer de kant van de jazz-rock en gladde jazz is opgegaan, verkeerde eind jaren '60 in de nabijheid van Zappa en dook o.a. ook nog op tijdens de 'Hot Rats'-sessies in 1970. Zijn spel op de elektrische viool is karakteristiek en onnavolgbaar en bleek wonderwel uitstekend te passen bij de weirde en complexe stukken van Zappa. Ondersteund door Zappaianen als Ian Underwood en George Duke en de legendarische drummer John Guerin gaf hij bestaande composities zoals 'King Kong', 'The Idiot Bastard Son' en 'Twenty Small Cigars' een twist en daarmee een extra dimensie. Verder klinkt het per saldo gewoon als Zappa.
De meester zelf toont op zijn beurt zijn waardering voor Ponty door een gitaarpartij te spelen in het absurde en met een hilarische titel getooide 'How Would You Like To Have A Head like That'.
'King Kong' door Ponty is voor iedere Zappa liefhebber een must. Klasse- muziek en de ikonische hoes deed de rest. Mocht u de LP bezitten wees er dan zuinig op want die is een 'vermogen' waard. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 35)