Wat een week ... CD

DEAR MR TIME - Grandfather (1970/2010)

Teleurgesteld in de muziekindustrie ...

... dat komt vaak voor, ook in de rijke prog- en symfohistorie. Om na een enkel album van het toneel te verdwijnen. Fields is een voorbeeld en Spring maar ook Dear Mr Time behoort tot de onfortuinlijken. Bij deze band was het nog erger: namen een album op, het album werd in duizendvoud geperst maar een wisseling in het management van de platenmaatschappij zorgde ervoor dat de LP nooit in de platenbakken terecht kwam. Achterovergedrukte exemplaren deden echter wel de ronde maar tegen woekerprijzen. Daar word je inderdaad niet vrolijk van en de band droop een illusie armer af en er werd niets meer van ze vernomen. Tot voor kort, met deze terechte heruitgave.
Het ook nu nog in een huisvlijthoes gestoken 'Grandfather' laat een uitstekende band horen die zich beweegt in het King Crimson-idioom van die tijd maar ook The Moody Blues en Barclay James Harvest steken de kop op. Het schitterende 'Birth-The Beginning' is zo weggelopen van 'In the Court of the Crimson King' en zanger Baker klinkt als Greg Lake. Er is veel afwisseling: van het rustige, ingetogen 'Your's Claudia' naar het strak- ke door saxofoon gedominieerde 'Out of Time' naar het symfonische 'Pre- lude to Your Country Need You?'

Kortom er valt veel te genieten op dit verloren gewaande album en het is veertig jaar na dato een waardig eerherstel voor een band die meer succes had verdiend en in het kielzog van genoemde bands met gemak mee had kunnen komen. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 34)