Animal Collective - Fall Be Kind (2009)

Label:
Domino
Bandsite: http://www.myanimalhome.net

Duur: 27:22
Reviewer: Henk Vermeulen
Waardering: (max. score)

In januari 2009 verscheen het eerder op AFTERglow gerecenseerde meesterwerk 'Merriweather Post Pavillion' van Animal Collective. In geen enkel jaarlijstje van 2009 ontbrak dit uiterst vernieuwende, psychedelisch georiënteerde album, waarmee de band zich definitief onder de groten van de Indie-rock vestigde. De bandleden noemen hun muziek liever 'New Weird America', zoals ook stadgenoten Yeasayer dat doen.
De groep timmert al sinds 2000 aan de weg met hun debuut 'Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished'. De muziek in die tijd was echter te 'weird' voor de gemiddelde muziekliefhebber om enige bekendheid te kun- nen krijgen. Daar kwam dus verandering in met 'Merriweather Post Pavil- lion'. Dat album is toegankelijker dan alle voorgaande, hoewel 'Strawberry Jam' (2007) al voorzichtig een tip van de nieuwe sluier oplichtte, evenals het solo-project 'Person Pitch' (2007) van bandleider Panda Bear.
Bij die toegankelijkheid past echter wel een relativering want het echte genieten van 'MPP' laat zich pas gelden na enkele luisterbeurten. Als die drempel gepasseerd is gaat er werkelijk een fantastische psychedelische wereld open. De AC liefhebber kijkt nu dan ook reikhalzend uit naar de op- volger.
Dat verlangen is nog sterker geworden na het verschijnen van de EP 'Fall Be Kind'. Op dat schijfje wordt de trend namelijk volledig doorgetrokken. Ook hier speelt elke compositie zich af op een basis van stevige, dikke klanktapijten, samengesteld uit de meest exotische, afwisselend onheil- spellend en geheimzinnig doch ook optimistisch klinkende geluiden en melodieën, waarop prachtige harmonieën zijn gezet. Want zingen kunnen ze. Die elementen worden in elke compositie afwisselend en spannend met elkaar vervlochten zodat de aandacht elke seconde wordt vastgehouden. Er ontstaat een voortdurende nieuwsgierigheid naar wat het vervolg gaat brengen.
'Fall Be Kind' laat zich nog sneller smaken dan 'MPP' - maar wellicht komt dat omdat ik een AC-adept ben geworden - en bestaat uit vijf tracks die bij elkaar zo’n dikke 27 minuten klokken. Het beluisteren roept bij mij overigens - ondanks dat hier sprake is van een volslagen ander geluid – onwillekeurig associaties op aan de twee meest invloedrijke psychedeli- sche bands van eind zestiger en begin zeventiger jaren: Pink Floyd (met Syd Barrett) en Soft Machine (met Robert Wyatt). Het is niet zozeer de muziek op 'Fall Be Kind' die erop lijkt maar het is vooral de zwaar psyche- delische sfeer die die vergelijking oproept. Daar moet je van houden, dat wel!
Diegenen die daarvan houden wachten vol ongeduld op de opvolger van 'Merriweather Post Pavillion'. Dit in de tussentijd uitgebrachte meester- werkje zal ongetwijfeld het wachten verzachten.

Henk Vermeulen (04-2009)

Bezetting:
Avey Tare
Panda Bear
Geologist
Ben Allen (engineer, mixing)

Discografie:
Spirit They’re Gone, Spirit They’ve Vanished (2000)
Dance Manatee (2001)
Hollindagain (2002)
Campfire Songs (2003)
Here Comes the Indian (2003)
Sung Tongs (2004)
Feels (2005)
Prospect Hummer (EP, 2005)
Strawberry Jam (2007)
People (EP, 2007)
Water Curses (EP, 2008)
Merriweather Post Pavillion (2009)
Fall Be Kind (EP, 2009
)