Wat een week ... CD

GREGG ROLIE BAND - Rain Dance (2009)

Even geen zin in progrock of symfo ...

... en een opkomende drang om de beentjes van de vloer te halen? Dan zit u meer dan goed met 'Rain Dance', een wervelend livealbum van de Gregg Rolie Band.
Gregg Rolie is een grote naam die al decennia in verschillende verbanden voorbijkomt. Hij speelde al op Woodstock, maakte jarenlang als toetsenist en zanger deel uit van de band van Carlos Santana en was een belangrijk gezicht binnen Journey. In 1980 ging hij - met wisselend succes - solo en is nog steeds een veelgevraagd sessiemuzikant. En dan nu dit album dat, vreemd genoeg bij een artiest met die faam, in eigen beheer werd uitge- bracht.
Op 'Raindance' richt Rolie zich onder andere op grote hits en bekende nummers als 'Jingo', 'Black Magic Woman' en 'Oye Como Va'. En dat alles in een broeierig 'latin' sfeertje. Hoewel iedereen die tracks kent en ze mijns inziens doodgedraaid zijn - ik schrok dan ook aanvankelijk van de track- list - weet Rolie ze hier weer tot leven te brengen.
Maar Rolie richt de aan- dacht zeker ook op rock en blues, zoals in het tien minuten durende 'As the Years Go Passing By'.
Rolie is gezegend met een uitstekende stem die goed past bij dit soort muziek en is bovenal een begenadigd toetsenist, vooral op Hammond schittert hij. Daar hebben we in het verleden bij Journey al van kunnen ge- nieten. Maar ook nu zijn daar sterke staaltjes van te horen. Met een band, met o.a. de legendarische Alphonso Johnson op bas en de als Santana klinkende Kurt Griffey op gitaar, die prima op dreef is en een goed geluid kunnen we dit album dan ook als feestnummer kenmerken. Je moet wel voor dit soort muziek in de stemming zijn maar ik kan mij ook voorstellen dat een slechte bui snel verdwijnt na beluistering van 'Rain Dance'. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 12)