Wat een week ... CD

TRANSATLANTIC - The Whirlwind (2009)

In deze tijden van natuurgeweld ...

... is de wervelende muziek van Transatlantic meer dan welkom. In de 'Overture' van 'The Whirlwind' worden direct meerdere heerlijke melodi- sche thema's rondgestrooid, waarvan enkele later op het album voor mooie momenten van herkenning zorgen. Het geeft dit derde album van de 'super'-progband een sterk gevoel van eenheid mee.
Neal Morse (ex Spock's Beard), Mike Portnoy ( Dream Theater), Roine Stolt (The Flower Kings) en Pete Trewavas (Marillion) hebben een prachtig vervolg geschreven op 'Bridge Across Forever' (zei WeekCD 2007-22), dat onlangs door lezers van iO Pages tot het meest gewaardeerde album van het eerste decennium is uitgeroepen. En persoonlijk vind ik 'The Whirlwind' nog veel beter! De muziek is minder lang uitgesponnen dan op BAF; ner- gens verliezen de toppers zich in een freakerige show van hun technisch kunnen; de zang van Neal Morse kan mij dit keer bekoren, en zelfs de teksten zijn voor niet-christelijke geesten die een beetje spiritueel zijn ingesteld goed te verteren.
De muzikanten hebben in interviews uitgelegd dat zij de voor hen mooiste muziek hebben willen maken, zonder daarbij te denken in termen van 'oude' of 'nieuwe' progrock. Het heeft dan ook een werk opgeleverd dat weinigen zullen kunnen weerstaan. Peter Swart (wat een week 11)