Wat een week ... CD

GONG - 2032 (2009)

Daevid Allen en Steve Hillage weer samen ...

... op dit nieuwe album '2032', afgeschoten vanaf Planet Gong om de aar- de aan te zetten tot officiële erkenning van Planet Gong, die door astrono- men naar verwachting pas in 2032 zal worden uitgevaardigd. Naast deze twee grote namen zien we ook oudgedienden Gilli Smyth, Miguette Girau- dy, Mike Howlett en Didier Malherbe weer landen.
Naast het overbekende spacey Gong-geluid, inclusief de glissando's, is de tijd gelukkig niet stil blijven staan. Zo is goed te horen, o.a. in opener 'City of Self Fascination', dat Hillage in de tussentijd andere paden insloeg waaronder samenwerking met The Orb (wat David Gilmour overi- gens ook gaat doen maar dit terzijde) en het maken van ambient-dance music in zijn band System 7. Er zijn namelijk overduidelijk dance-ritmes op dit album te horen en door Daevid Allen 'raplike' gezongen teksten. Luister maar eens naar 'How to Stay Alive'. Zelfs Allen is nooit te oud om te leren.
Het is heerlijk om weer naar de fabuleuze en unieke gitaarsolo's van Hil- lage te luisteren maar wat toch met name opvalt op deze glorieuze come- back is de modernisering van de Gong-sound, zonder dat men de oude elementen in de prullenbak heeft gegooid. Zo hoort het ook, nooit je 'roots' verloochenen en tegelijkertijd openstaan voor nieuwe invloeden want de band die ophoudt met leren, houdt op te bestaan.
Gehoord de hoge kwaliteit van deze nieuwe worp wordt wat mij betreft Planet Gong nu al officieel erkend. Daar hoeven we echt niet tot 2032 op te wachten. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 39)