Wat een week ... CD

FRANK ZAPPA - We're Only In It For The Money (1968)

Nog steeds fier overeind ...

... als een meesterwerk dit derde album van Frank Zappa & The Mothers of Invention, zelfs na veertig jaar. Revolutionair, vernieuwend, tegendraads, ironisch, cynisch met nog duidelijker tekenen van Zappa's geniale com- positorische vernuft.
Lezing van het boek 'Zappa, De Biografie' van Barry Miles uit 2005 brengt mij er momenteel toe de gehele catalogus - en dat is heel wat - van Zappa opnieuw door te lopen. Een genot want wat heeft de man prachtige albums op zijn naam staan met ongeëvenaarde muziek. Met soms een dip - mag het met zo'n hoge produktie - maar doorgaans topkwaliteit.
De Sgt. Pepper parodiërende hoes is op ieders netvlies gebrand en de mu- ziek is donker door Zappa's sombere visie op "eenzame, ongeliefde kinde- ren, fascistische, schietgrage politieagenten, materialistische ouders die zo druk zijn met consumeren dat ze ontgaat dat hun kinderen ongelukkig zijn". De humor maakt het zware echter weer lichter.
Dit album werd ook een mijlpaal voor de fans door de integratie van de later vaak herhaalde bandgesprekken zoals "Hello, I'm Jimmy Carl Black and I'm the Indian of the group", de versneld afgespeelde tapes, de gelui- den van aardeekhoorns en de flower-power parodieën. En de tekst
"What's the ugliest part of your body? Some say your nose, some say your toes but I think it's your mind" vind ik nog steeds om te gieren en bovendien verba- zend vaak van toepassing op mensen die zakelijk of privé worden ont- moet.

Zappa: te vroeg overleden, geniaal, lastig, zijn muzikanten opzwepend tot grote hoogte, een groot componist, een uniek gitarist, workaholic en voorbeeld voor velen. Ik ben nu op een kwart van herbeluistering van zijn oeuvre. Gelukkig maar, kan ik nog van driekwart gaan genieten.
Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 38)