IL Cerchio D'Oro - Il Viaggio di Colombo (2008)

Label: Black Widow Records
Bandsite: www.myspace.com/ilcerchiodoro
Duur: 57:05
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Il Cerchio 'd Oro is een, u begreep het al, Italiaanse band die sinds 1974 haar muziek bescheiden de wereld instuurt, met pieken en dalen en met tussenpozen. In het begin alleen met commerciële pop en discorommel, dus niet interessant voor de progfan.
De bandhistorie kenmerkt zich ook door teleurstelling over het uitblijven van succes maar, na een goed gesprek en wellicht de inzet van Stichting Correlatie, ook weer door de inspiratie en motivatie om door te gaan. Zo vond men die drive weer in 2005 met het verschijnen van het voorlaatste al- bum en nu dus ook weer in 2009. Zelfs in de originele line-up en gelukkig met progrock. Die elementen van voor- en tegenspoed vinden we overigens ook terug in het verhaal op dit album dat gaat over een gemiddeld mensen- leven met z'n mooie en minder mooie kanten. Wellicht een metafoor voor wat de band doormaakte.
Er komen toch heel wat albums voorbij de afgelopen decennia en de afgelopen jaren vooral vanwege het recenseren voor ProgLog AFTERglow, maar de associatie van buitenlandse bands met onze eigen topbands Supersister en Alquin maak ik zelden of nooit. Bij Il Cerchio d'Oro moet ik deze vergelijking toch maken. Vooral in 'Ouverture' en 'Sognando la Meta' klinkt de band, met name door het samenspel tussen de keys, gitaar en drums, het transparante geluid en de licht satirische ondertoon zo af en toe als Supersister.
De zeven minuten van 'I tre Marinai' laten vervolgens invloeden - bewust of onbewust - van Alquin horen ten tijde van 'Marks' en 'Mountain Queen'. Misschien zouden de Italianen mij verbaasd aankijken als ik ze dit zou vertellen: "Soepersiester? Aalkwin? Sconosciuto", onbekend dus. Maar ik hoor het en alles is ten slotte 'in the ear of the beholder'.
'Il Viaggio di Colombo' is een aangenaam progalbum dat lekker weg- draait, technisch goed is uitgevoerd, lekker is geproduceerd, met niet wereldschokkende composities waarvan mag worden betwijfeld of ze de tand des tijds doorstaan. Maar de mannen van Il Cerchio d'Oro hebben hun spelplezier weer hervonden - dat is ook wat waard - en kunnen terugkijken op een goede comeback waarbij ze hun disco-jeugdzonden van zich af hebben geschud en een progressieve draai hebben gemaakt. En dat is nog veel meer waard. Harry 'JoJo' de Vries (09-2009)

Bezetting:
Gino Terribile: drums, vocals
Giuseppe Terribile: bass, vocals
Franco Piccolini: keyboards
Roberto Giordana: guitar
Piuccio Pradal: vocals


Discografie:
Il Cerchio d'oro (1999)
La Quadratura del Cerchio (2005)
Il viaggio di Colombo (2008)