Wat een week ... CD

KONG - What it Seems is What you Get (2009)


Een progressieve verademing ...

... biedt de muziek die de Amsterdamse band Kong na bijna tien jaar af- wezigheid op dit album weer laat horen. Up-tempo techno-progrock, felle gitaren, snelle riffs, bonkende beats, her en der vreemde achter- en voor- grondgeluiden en frisse composities. Dit alles in de stijl van de laatste ge- neratie King Crimson en Liquid Tension Experiment.
Maar het doet mij op een of andere manier ook denken aan een band waar ik lang niet aan dacht: de Rotterdamse formatie Kiem die industriële muziek maakte in de jaren 80 waarbij de instrumenten geluiden van de Rot- terdamse haven voortbrachten en in de tracks integreerden. Hun prima album 'You Should Try' uit 1987 heb ik dan ook nog maar eens opgezet. Dank je Kong.
Favoriete tracks zijn opener 'On the Contrary' dat overweldigend de huis- kamer in komt zetten, 'Last Hunt' met een aanstekelijke beat en het drei- gende 'The Imposter Syndrome'. Toen de laatste klanken van het album na de eerste luisterbeurt waren weggestorven bleef ik na een uur luister- genot enigszins verdwaasd en stil zitten onderwijl denkend "Zo dit staat zeg". Want de drie mannen en de vrouwelijke drummer van Kong maken met 'What it Seems is What You Get' een spetterende comeback. Mooie hoes trouwens. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 15)