Bullfrog - Beggars & Losers (2009)

Label: Andromeda Relix
Bandsite: www.bullfrogband.net
Duur: 60:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Je kunt niet alles bijhouden wat er aan releases verschijnt in de progres- sieve rock. Bullfrog is dan ook een mij onbekende Italiaanse band die met 'Beggars & Losers' hun derde album in tien jaar het licht laat zien. Nu zeg ik 'progressieve rock' maar deze band beweegt zich aan de randen van dit segment en speelt feitelijk onvervalste hard rock met een intellec- tuele 'touch'.
Het voorliggende album is ronduit een heerlijk werkstuk dat lekker weg- draait door de sterke melodieën, de technisch prima uitvoering, puntige tracks, krachtige ritmes en ritmewisselingen en niet in de laatste plaats de open produktie. Bullfrog hanteert het hardrock-idioom zoals dat in het ver- leden zo herkenbaar is neergezet door bands als Uriah Heep, Deep Purple, Bad Company en in mindere mate The Free. En in de paar tracks waar een orgel opduikt komt ook nog Atomic Rooster voorbij.

Zanger Francesco Dalla Riva kan wat mij betreft qua stem wedijveren met David Byron en Ian Gillan want elke noot die hij zingt is raak, zijn stem- banden hebben de kracht van een orkaan en hij hanteert op natuurlijke wijze die voor de hard rock zo typische uithalen. Bovendien vormt hij als bassist een glad ingespeelde ritmetandem met drummer en broer Michele Dalla Riva die speelt alsof hij op de hielen wordt gezeten door de eerste de beste maffiabaas en zijn leven ervan afhangt. Met een overigens heerlijke spanning in de drumvellen die tezamen met zijn krachtige slagen de her- innering oproept aan Zeppelin's John Bonham.
De composities bestaan louter uit sterke melodie- en zanglijnen terwijl de refreinen onvermijdelijk leiden tot vocale participatie. Luister maar eens naar opener 'Over Again' en 'F for Fool' en uw huisgenoten zullen snel mer- ken dat er iets bijzonders met u gebeurt door deze schijf: u zingt mee!!! Het licht complexere 'Detour' en de knap opgebouwde afsluiter 'Poor Man Cry' laten de voorzichtig progressieve kant van de band horen.
Bullfrog toont mij hier aan een onderschatte band te zijn die bredere aan- dacht verdient dan alleen in Italië. Een heerlijk album om je af te reageren na een hectische dag, de agressie eruit zingend. 'Beggars & Losers': een niks-aan-de-hand hardrock werkstuk waar ik vrolijk van word. Van de hoes ook trouwens! Harry 'JoJo' de Vries (04-2009)


Bezetting:
Francesco Dalla Riva - vocals and bass
Silvano Zago - electric and acoustic guitars
Michele Dalla Riva - drums
with:
Matt Filippini - additional guitar
CrySbibu - percussion
Simone Bistaffa - keyboards
Stefy Parks - backing vocals
Fabio Serra: additional guitar and vocals

Discografie:
Flower on the Moon (2001)
The Road to Santiago (2004)
Beggars & Losers (2009)