Wat een week ... CD

SUPERTRAMP - Crime Of The Century (1974)

Eén van de aardigste single'tjes ...

... uit mijn jeugdcollectie is 'Bloody Well Right' van Supertramp. Een lekker stevige kwaliteitssong met de krachtige stem van Rick Davies en een pittige instrumentatie. De B-kant sprak me zowaar nóg meer aan: 'If Every- one Was Listening' is een prachtige ballad met de gevoelige stem van Rodger Hodgson en een sfeervol orkestarrangement.
Na de flop van de eerste twee platen van Supertramp reorganiseerden Davies en Hodgson de groep en schreven gebroederlijk 'Crime Of The Century', de bron van de genoemde single.
Dit album wordt door velen be- schouwd als het artistieke hoogtepunt in de lange bestaansgeschiedenis van de band. Het biedt een mooie mix van makkelijk op te pakken stuk- ken ('Dreamer' werd zelfs een wereldhit) en complex doorgearrangeerde songs. Het kent een sterk bandgeluid, waarbij de elektrische piano, saxo- foon en zangstemmen een unieke sound creëren.
Alles komt tezamen in openingstrack 'School', dat zou uitgroeien tot een heuse classic-rock klassieker. Het nummer zou pas zo'n twintig jaar later in Nederland een Top 40-hitje worden, maar toen kocht ik allang geen singles meer. Peter Swart (wat een week 06)