Wat een week ... CD

YES - Yes (1969)

De eerste van Yes ...

... gaat nog alle kanten op. Drummer Bill Bruford beweert dat hij in de beginperiode van de band dacht dat Yes een jazzgroep zou worden. Een ogenschijnlijk vreemde uitspraak, maar luister eens naar 'I see you', een Yes-bewerking van een antieke Byrds-song: pure jazz, met karakteristiek genre-spel door Bruford en Peter Banks (gitaar). Yes leefde zich vaker uit op materiaal van anderen. Zo is op het debuutalbum ook een fraaie inter- pretatie te beluisteren van de Beatles-song 'Every little Thing'.
Kiemen van de uiteindelijke koers van de band vinden we terug in num- mers als 'Yesterday and Today' (een prachtige Anderson-ballad) en vooral in het finalestuk 'Survival'. Hierop bereiken de bandleden een hoog muzi- kaal peil in een doorwrochte compositie vol spanning en variatie. Vanaf de start besteedde Yes veel energie aan de vocalen. Direct al meerstem- mige zang met een zelfverzekerde Jon Anderson (hier nog 'John' Anderson genaamd) als centrale figuur.
Yes was gecontracteerd door het Amerikaanse Atlantic, gelijktijdig met Led Zeppelin, die andere Britse hoop van dat jaar. Nog enige tijd zou Yes in de schaduw van Page & Plant verkeren om definitief door te breken met hun derde plaat 'The Yes Album'. Peter Swart (wat een week 05)