Wat een week ... CD

JEFF BECK - Live at Ronnie Scott's Jazz Club (2008)

'Alive and Kicking' ...

... dat mag ik toch wel concluderen na beluistering van dit live-album van de legendarische gitarist Jeff Beck. Die dit jaar toch echt de pensioenge- rechtigde leeftijd bereikt. Het is hem wel aan te zien maar niet te horen want de gitaar wervelt, kreunt, steunt, verbeeldt en trekt strepen dat het een lieve lust is.
Per saldo is Beck altijd een solo-artiest geweest. Zijn verblijf in The Yard- birds, waar desondanks toch altijd aan wordt gerefereerd, duurde maar anderhalf jaar. Daarna opereerde hij altijd onder zijn eigen naam en omring- de hij zich op gezette tijden met grote namen. Dat valt hier overigens wel mee, al mag Zappa's Vinnie Colaiuta tot een bekende artiest worden gerekend.
Het album is opgenomen tijdens een aantal avonden in de gerenoveerde Londense Ronnie Scott's jazz-tempel, een club waar ik een paar jaar terug ook was. Een likje verf was wel nodig maar naast de verschaalde bierlucht rook het naar legendarische artiesten en optredens.
Beck kiest voor een setlist van eigen nummers maar ook voor covers van o.a. Stevie Wonder. Laat u daar niet door afschrikken want het is over de gehele linie jazz-rock dat de klok slaat.
Uitschieters vormen het veel te korte 'Eternity's Breath' van Mahavishnu Orchestra en Beck's eigen compo- sities 'Stratus' en 'Scatterbrain'.
Het gehele album laat horen dat Beck de snarenkunst niet is verleerd, waarbij hij wordt ondersteund door een puike band die, net als Jeff Beck zelf, af en toe wat steekjes laat vallen. Maar dat hoort nu eenmaal bij een live-album van een artiest die niet gaat voor perfectie maar voor gevoel. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 04)