Wat een week ... CD

THE WRONG OBJECT - Stories from the Shed (2008)

Een Belgische groeibriljant ...

.. zo durf ik The Wrong Object zonder omhaal te noemen. De band die werd opgespoord door het uitstekende label Moonjune. The Wrong Object maakt progressieve jazz-rock, verwerkt hedendaagse ritmes en technieken maar vergeet tegelijkertijd de akkoordenschema's en typische structuren uit de traditionele jazz niet. En zet dit alles neer met een 'power' en een 'drive' die aanstekelijk is en bewondering oproept.
Kenmerkend voor de band zijn de sterke composities, het experiment en het, ondanks de invloeden van Soft Machine en Zappa, eigen geluid. Bovendien valt de uitzonderlijke kwaliteit van de 'woodwinds' op. Want in veel tracks zijn het de tenorsax van Delplanq en de trompet en flugelhorn van Estiévenart die het geluid en de sfeer bepalen. Daarnaast speelt Michel Delville een glansrol op gitaar en gitaar-synth en is hij verantwoordelijk voor veel composities. En de ritmesectie van bassist Polard en drummer Delchambre houdt de boel vakkundig bij elkaar.
Minder dan 'erg goed' wordt het nooit, meestal is het briljant hetgeen vooral te horen is in het prachtige 'Sheepwrecked', in '15/05' en in 'The Unbelievable Truth Part I & Part II'. 'Stories from the Shed': een release waar ik vrolijk van word en mij wederom doet realiseren hoe mooi en belangrijk muziek kan zijn. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 41)