Wat een week ... CD

CAIRO - Time of Legends (2001)

De kern bleef over ...

... na Cairo's tweede album 'Conflict and Dreams' (zie WeekCD 2007-3). De band rond toetsenist Mark Robertson vond nieuwe gitaristen en hoewel het aantal gitaarsolo's enigzins verminderde bleef de kwaliteit van de muziek gehandhaafd.

Op 'Time of Legends' wordt voortgegaan op de weg die reeds bij het debuut 'Cairo' (1994) was ingeslagen: moderne symforock, veelal op hoge snelheid gespeeld met ritmische variaties en virtuoze instrumentale hoogstandjes. Hierbij roept met name het toetsenspel van Robertson de herinnering aan Emerson, Lake & Palmer op. Ach, men doet er zelf niet moeilijk over, een smaakvolle vlotte Hammond-passage gaat er immers altijd wel in. Cairo weet een mooie balans te vinden tussen instrumentale- en zangstukken, met in die laatste categorie de krachtige stem van Bret Douglas.
'Time of Legends' is tot nog toe Cairo's laatste album maar volgens de website van de band wordt momenteel hard gewerkt aan een vervolg. Wederom is de band geslonken tot de vaste kern en zal voor het gitaarwerk opnieuw gelobbied moeten worden. Peter Swart (wat een week 41)