Wat een week ... CD

OMAR RODRIQUEZ-LOPEZ QUINTET -
The Apocalypse inside of an Orange (2008)


De ragebol van The Mars Volta ...


... gitarist Omar Rodriquez Lopez levert met 'The Apocalypse inside of an Orange' (geforceerde titel) zijn tweede solo-escapade af. Hoewel de titel- loze eersteling uit 2005 mij goed beviel, sla ik dit album beduidend hoger aan.
Rodriquez-Lopez maakt met vier kompanen experimentele progressieve rock. Gezien de invloed van Soft Machine, een ruige Weather Report, de jazzkant van Zappa en de nu gemaakte toevoeging 'Quintet' kan beter worden gesproken van experimentele jazz-rock. Complexe muziek, minder vermoeiend dan in de moederschoot van The Mars Volta, met soms lang uitgesponnen thema's waaroverheen lustig en heerlijk wordt gesoleerd door Omar zelf en door saxofonist Adrian Terrazas en toetsenist Money Mark. Wanneer deze laatste zich laat horen sluipen er zelfs Canterbury indruk- ken de tracks binnen.
Uitschieters zijn het dreigende en briljante 'Fuerza De Liberacion' en de met een pakkend thema getooide jazzy rock van 'Melting Chariots' en 'Knee Deep in the Loving Hush of Heresy'. Daar waar Omar de kwartie- ren overschrijdt zoals o.a. in het met repeterende riffs getooide 'Jacob van Lennepkade II", slaat bij mij concentratieverlies toe. Hoewel het ook op die kade de hele dag doorgaat (...) is dit toch net iets teveel van het goede, zo ook de gezochte pogingen in dit nummer om ieder akkoord experimenteel te laten zijn.
De lange tracks voortaan graag iets korter en puntiger graag zoals de rest. Toch verwacht ik dat dit album in mijn eindejaarslijst terecht gaat komen want creativiteit, durf en kwaliteit worden altijd beloond. JoJo (wat een week 34)