Wat een week ... CD's

RARE BIRD - Rare Bird (1969)

Toetsenist Graham Field maakte deel uit ...

... van Rare Bird voordat hij Fields formeerde. Iedereen kent natuurlijk de wereldhit 'Sympathy' van Rare Bird. En iedere symfo- en progliefhebber kent het enige album van Fields, dat met terugwerkende kracht als een baken in die onnoemelijk grote progzee staat.
Rare Bird maakte veel meer dan alleen die hit. Op dit debuutalbum horen we de grote klasse van de band in het componeren van op het eerste ge- hoor overzichtelijke tracks die op het tweede gehoor hun vernuft en com- plexiteit pas afgeven. Vooral 'Beautiful Scarlet' is mijn favoriet. En we horen de kwaliteit van Field die vooral op orgel excelleert.


FIELDS - Fields (1971)

Na twee albums met Rare Bird ...... maakte Field een switch en richtte Fields op, samen met zanger en gitarist Alan Barry en drummer Andrew McCullough, die in King Crimson en later ook in Greenslade speelde. Wel bewegend in hetzelfde idioom als Rare Bird maar sneller, hoekiger en funkier. Fields heeft het nooit ge- maakt, wat wil je met maar een enkel album. Des te opvallender is het dat dit album zeer regelmatig opduikt in historische schetsen van de progres- sieve muziek en in lijstjes. Maar vreemd is het niet want iedere track is raak met als uitschieters de bescheiden hit 'A Friend of Mine', het sterke 'Over and Over Again' en het instrumentale 'The Eagle'.
Van Graham Field is nadien niet veel meer vernomen. Hoe kijkt zo'n man nu terug op die wervelende periode rond 1970? Dat zou ik weleens willen weten. En wat hij doet hij nu? Leeft hij eigenlijk nog? Zo ja, dan kan hij in ieder geval terugkijken op een bescheiden maar hoogstaande catalogus en zal hij ieder jaar nog aardig wat royalties ontvangen van de hit 'Sympathy'. JoJo (wat een week 31 en 32)